Tigerns historia

 

 Jag köpte Tigern den 18 september 1980 för 19 000 kr av Thorbjörn Carlsson i Norrköping. Han hade då rullat ca 700 mil och var uttagen från MC-huset i Malmö den 17 april 1980. Garantitiden var 12 månader.

Ungefär samtidigt läste jag ”Zen and the art of a motorcycel Maintanence” av Robert M Pirzig.

Tiger – en livslång passion

Boken handlar om en motorcykelresa i USA som huvudpersonen gör med sin son. Det är en lång resa. Både en yttre och en inre. Och tankarna och intrycken bakom styret blir många.  I boken, som på den tiden, var en kultbok, skriver Pirzig om betydelsen att skriva upp vad man gör med sin motorcykel. Följaktligen skaffade jag en anteckningsbok och började skriva ned vad jag gjorde med min Tiger. Men Pirzigs bok handlar om så mycket mer än just uppmaningen att anteckna i en anteckningsbok och den påverkade mig en hel del. Det är särskilt de avsnitt som handlar om hur filosofi och teknik flyter ihop till en gemensam materia. Jag gillar det och det har kommit att prägla mitt förhållande till Tiger. Att äga en Tiger är en filosofi och en utmaning, inte minst känslomässig men också intellektuell. Jag har lärt mig otroligt mycket om teknik och om konstruktionen. Jag beundrar Fabio Taglioni som konstruerade motorn och som var tongivande och påverkade allt under kamskaftarnas era.

Det är redan nu länge sedan som min Tiger lämnade fabriken i Bologna. Tiger med sin skönhet, styrka och kraft är kommen från en tid då det mesta av arbetet med att konstruerar en motorcykel tänktes ut i konstruktörens hjärna. Snart skulle datorerna inta scenen och därmed ta ifrån oss något av det som man bara kan förnimma och inte veta, individens företräde och möjlighet att hävda sig som just individ. Det är svårare i våra dagar men det går. När det kommer till motorcyklar så är det en oändligt mycket större utmaning.

När jag nu går igenom mina anteckningsböcker som blivit fyra med åren så är det på sitt sätt som att göra en resa tillbaka i tiden. Inte så att den återkommande servicen med oljebyten ger nå1 Instrukbok Tiger huvudetgon hisnande upplevelse utan det är snarare allt det som har hänt mellan dessa. Alla resor som jag och Tiger har gjort. Några långa, många korta. Några har för alltid fastnat i mitt minne och finns kvar där som fantastiska händelser i mitt liv

Inte så att jag kunde bestämma det på förhand. Man kan aldrig i förväg veta hur en resa kommer att bli med en motorcykel. Det är först efteråt som man förstår om den har varit stor eller inte. Min tid med Tiger har också varit motgångar där tekniska problem ställt mig inför nya utmaningar. Under åren har jag lärt mig ofantligt mycket. Jag trodde aldrig att jag själv skulle var kapabel att riva en motor men nu har gjort det ett antal gånger. Varje gång jag gjort det har jag slagits av den enkelhet som präglar hela motorkonstruktionen som i mina ögon är en mans verk, Fabio Taglioni. Jag känner en stor tacksamhet för att jag råkade bli ägare till det verk som till stor del är hans.

Som Pirzig visar i sin bok så finns det ett sorts förhållande mellan själ och ingenjörskonst. Motorkonstruktioner kräver stor intelligens, kreativitet och uthållighet. Det är i sig en konstart även om det flesta av oss kanske inte delar den uppfattningen. I den meningen präglas de gamla kamskaftarna mer av äkta själ och hantverk än senare tiders massproducerade motorcyklar. De representerar i högre grad individens seger över utmaningarna i arbetet med att konstruera dessa. Det tog längre tid, var sannolikt mer mödosamt och krävande men föl6 Instrukbok Tiger mått och specjde på ett annat sätt än nu, människans inneboende behov att skapa och ju närmare den processen som individen är och ju mindre den styrs av produktionsplaner och stora processer, desto mer kommer skälen att återfinnas i det slutliga resultatet. Jag har alltid tyckt så. Det må vara gammalmodigt men det är i den insikten som mitt förhållande till Tiger vilar.

Men att äga en kamskaft innebär inte att man får något gratis. Själv har mitt eget ägande präglats av en ständig kamp mellan min vilja att hålla Tiger på hjulen och den dåliga kvalitet som bitvis präglar flera av motorns detaljer och för övrigt även en del andra lösningar på Tigern. Det är en motor som är konstruerad och gjord för racing och då byter man allt dåligt eller fräschar till det mellan tävlingarna. Det klarar man inte om man ska ha en motorcykel att köra med. Hittills har jag alltid vunnit men många gångar har jag befunnit mig i en sorts nattsvart förtvivlan och snuddat vi önskan att det stått något annat i garaget.3 Instrukbok Tiger hel mc

Men de stunderna väger lätt när allt fungerar och Tiger går som han ska, någon varm, solig sommardag, någonstans i Skåne, då vindarna får de gula rapsfälten att böja sig och då livet just då inte kretsar kring något annat än den grå asfalten och allt det man ser runt omkring och njutningen av att närma sig en lagom skarp kurva och veta att man är ensam på vägen, då Tigern känns som en förlängning av den högra handen som kramar gashandtaget och varje kurva känns som en ny hisnande upplevelse som jag aldrig tidigare varit med om. Allt detta har gjort att mitt förhållande till Tigern med åren blivit mer personligt och nästan präglat av ett sorts ömsesidigt givande och tagande.

Att äga en Tiger är aldrig lätt men leder å andra sidan till sådana stunder av en lycka att man nog inte skulle kunna finna det med en annan motorcykel. Åtminstone inte jag. Det som följer nedan kan förmodligen inte uppskattas av några andra än av halvfanatiska Ducatister, men här följer den, något rapsodiskt; Tigerns historia.

1980Tiger våren 1981

Den 18 september Ca 600 mil. Tigern blir min

1981

Vinter 1981
Jag pluggar i Uppsala.

Sommaren 1981
Den 6 juni
Eva-Lena och jag gifter oss i Kaga kyrka utanför Linköping. Vi har bjudit stora delar av släkten och vår vänner. Nästan 80 personer. Det blir ett jättekalas på I4:as officersmäss. Vi dansar och har roligt till det blir ljust.

Den 7 juni
Vi åker på bröllopsresa till Danmark. Vädret är  uruselt. Det är kallt och regnar nästan hela Biljetten Göteborg - Kielveckan.På vägen till Göteborg stannar vi utanför en bensinmack. Jag fastnar i fotpinnen med regnstället. Vi ramlar omkull. Jag gör en kullerbytta ner i ett lerigt dike. Inne på macken står ca 50 danska knuttar på hemväg från racet på Mantorp och ser förvånade på när vi baxar upp Tiger, startar igen och åker vidare.

I juli köper jag en svart Shoie kåpa på Roffes i Stockholm. Den klarlackas och Mats förser den med guldstripes och namnet DUCATI ovanför lyktuttaget.

1200 mil
Byte av framgaffelolja
Fett i baksvingen
Koll av ventilspel
Monterade nytt framdrev

I slutet på juli går resan till Kontinenten. Högst upp i alperna på Rhone massivet lossnar den lilla skruven som håller växelmekanismen. Det händer på vägen ner.

Rhone glaciären, augusti 1981

Rhone glaciären, augusti 1981

Det går bara att köra på femmans växel. Men vi kör nerför hela tiden. Det är söndag och några Ducativerkstäder lär inte vara öppna. Vi bestämmer oss för att köra hem till MC-huset i Malmö, på femmans växel. För en Tiger är allt möjligt.

Första dagen kör vi ner från bergen och till ett ruffigt motell alldeles innanför tyska gränsen där vi bor över natten. Nästa dag efter en lång seg start på femmans växel kör vi upp på Autobahn. Tio timmar senare kör vi om hela bilkön till färjan i Kiel, ett befäl försöker hejda oss med vi kör rätt upp färjrampen och in i färjan. Där gå kopplingen i botten. Vi har bara stannat för att tanka och legat mesta tiden i 140 km/tim. I huvet fortsätter fartvinden att dåna en bra bit in på kvällen.

På MC-huset säger man till oss att åka in till Malmö och ”shoppa”. Jag tittar förvånat; kan det verkligen vara så enkelt att fixa? Jo då, när vi är tillbaka så har man skruvat dit den lilla skruven som håller växelmekanismen som hade lossnat. Vi åker hem till Linköping via mina kusiner som bor i Laholmsbukten.

1600 mil
Fett till baksvingen
Byte av motorolja

2100 mil
Koll av ventiler (alla behövde justering)
Byte av motorolja

På hösten i slutet av september kör vi till Eva-Lenas föräldrar i Småland. Det är en mörk regnig septemberkväll och när vi kommer fram öser regent ner. Under färden så spricker Tigers bak fälg. Den är tillverkad av magnesium. Jag upptäcker det dagen därpå då jag tvättar honom. Det blir hemfärd med tåg och med en sprucken fälg i bagaget. Jag köper en begagnad magnesiumfälg. Senare, samma höst läser jag ett utdrag ur en artikel ur Das Motorrad som beskriver en svår olycka i Tyskland med en sprucken magnesiumfälg – på en Ducati. Det tyska trafiksäkerhetsverket tvingar den tyska generalagenten för Ducati att byta ut magnesiumfälgarna mot dito i aluminium. Jag skriver till MC-Huset och Jardenberg och påtalar problemet. Han erbjuder mig att byta ut mina fälgar men till självkostnadspris vilket jag gör.

2200 mil
Fett till baksving

1982

Vinter 1982 Mätarställning:2300 mil
Fett till baksvingByte motorolja
Byte framgaffelolja
Nytt framdäck, nytt bakdäck
Ny o-ring kedja
Nytt framdrev 15k
Nytt bakdrev 36k
Nytt batteri

Några timmar tillbringar Mats Arborelius och jag i hans vardagsrum med att mattslipa tank, sido kåpor och andra lackdetaljer. Strax efter jul lämnar Mats in alltsammans för att klarlackas på Motor Rami i Uppsala.

Början till Ducceklubben, Ölandsbron västra sidan i augusti 1982

Sommaren1982
Vi åker på en grandios tur till Frankrike. Tigern rullar som en mätt katt. Vi kär utmed första världskrigets frontlinje och besöker slagfälten, Paschendale, Somme och Verdun. Det är den kanske bästa touringen vi gjort hittills.

2400 mil
Nya stift NKG B6 hs
Ny hastighetsmätarkabel

2550 mil
Byte motorolja
Fett till baksving

2750 mil
Jag sover över hos min kusin i Helsingborg. Dagen efter, den 28 juli åker jag från Helsingborg till MC-huset i Malmö för service och byte av fälgar. Det är en härlig sommardag när jag kör kustvägen från Helsingborg över Landskrona till Malmö. Det är sol och blå himmel och från Glumslövshöjderna ser jag ut över det blå sundet och havet och Danmark som ligger på andra sidan.

Hos MC-Huset:
Ventiler justerade
Bytte från m magnesiumfälgar till aluminium
Nytt bakdäck

Fälgbytet kostar sammanlagt 3000 kr. När det är klart kör jag på småvägar till Göteborg, där jag ligger över hos en kamrat. Nästa dag bjuder på sol och blå himmel igen. Vi kör på småvägar till Kungshamn i Smögen där Eva-Lena är hos sina föräldrar.

2850 mil
Byte motorolja
Fett till baksving
Nya stift NGK

3200 mil
Byte motorolja
Fett till baksving
Nya luftfiler från MC huset (som dock visade sig odugliga men jag blev av med de blaffiga luftburkarna)
Byte bromsolja
Nya stift Champion L88 A
Nya bromsbelägg bak

3300 mil
Ny o-ringkedja 3/8×5/8 106 L
Byte framgaffelolja
Nya packboxar i gaffeln
Svetsade stödet som gått av
Samtliga ventiler justerade

1983

Början till Ducceklubben, Omberg 1983

Vinter 1983 Mätarställning: 3300 mil
Startmotorn borttagen
Lämnar in baksving och kedjeskydd till förkromning
Byter framhjulslager

Sommaren 1983
Den 11 augusti kommer Eva-Karin till världen och jag blir pappa. Det är stort och fantastiskt

3350 mil
Nya tändstift

3450 mil
Nytt blinkersrelä
Byter munstycken till 122 bak och fram (32 mm förgasare)
Fett till baksving

3600 mil
Byte motorolja
Fett till baksving
Smörjer hastighets- och varvräknar vajer

3750 mil
Justerar ventiler på MC-Huset i Malmö
Hastighetsmätaren trasig, lagad
Varvräknarkabeln dålig

Hela sommaren ger Tigern kraftiga bakslag. Vid ett tillfälle spricker min träsko. Till slut får jag hjälp med att kolla tändningen. En av tändförställningsboxarna har gått sönder. Som en följd av alla bakslag har splainsen på kickaxeln gått sönder. Jag beslutar mig för att totalrenovera motorn

1984

På våren 1980 läste jag Cycle Worlds test av 900 SD Darmah

Vinter 1984 Mätarställning: 3900 mil
Totalrenovering av motorn. Jag för hjälp av ett tekniskt geni, Christer Nylander i Linköping. Han tillverkar bland annat en ny vevtapp och hjälper mig med en rad andra saker. Motorn är i sämre skick än vad jag trodde. Den är full av svart sörja. Bland annat så är shimsningen av dreven till kammen för snäv. Vevtappen behöver bytas. Det är repor i cylindrarna. Jag besöker MC-Huset och beställer grejor av Roland Poll. Christer tillverkar en ny vevtapp på SAAB.

Jag fascineras av hur enkel motorn är i sin konstruktion Åtgärder:
Nytt ramlager
Nya kolvar
Nya kolvbultsbussningar
Nytt lager till kamdrivningen på främre cylindern
Ny kickaxel
Ny kick
Nya ventiler
Fräser om ventilsäten
Borrar om cylindrar
Nytt bakdäck
Det blir många kväller med pyssel i Chriters garage som är fyllt med reliker. Bland annat en fin helrenoverad Husqvarna från tidigt 1920 tal.

Sommaren 1984
När jag ska starta Tigern första gången efter renoveringen, en solig dag i maj, får jag nästan krupp. Kicken låser sig och fastnar. Jag kan inte lossa den. Jag åker därifrån på mitt absolut värsta humör. Sommaren är förstörd, tror jag. Dagen därpå åker jag tillbaka fast besluten att riva motorn igen. Jag prövar att kicka igen. Kicken fungerar! Under natten har motoroljan hunnit rinna in i busningarna och fått drevet eller axeln att lossna. Jag kickar tre gånger till. Tiger startar. Jag har en underbar sommar framför mig!

Veckan efter midsommar flyttar vi till Stockholm. Tiger får bo ett av rummen i vårt nya radhus som vi köpt.

4000 mil
Byte motorolja
Monterar Contireplikor, som Eva-Lena och jag köpt på en firma i London.

Den 18 september
Jag ställer av efter en fantastisk säsong.

1985

Vintern 1985 Mätarställning:4200 mil
Monterar 40 mm förgasare
Tomaselli gashandtag
Shimsar ventiler
Byter motorolja
Monterar 16 k drev fram
Målar om stödet
Byter bromsolja
Renoverar tändningslåset

Sommaren 1985
Den 10 maj.
Premiär för säsongen

4250 mil
Byter till KN luftfilter

4270 mil
Problem på lågvarv. Visar sig vara en dåligt ansluten tändkabel. Jag sätter dit nya tändhattar.

4354 mil
Testar olika munstycken. Monterar fram 140 och bak 135. Drar 0,52/mil

4500 mil

Augusti 1985 Lidingö motorcykel klubb Micke Werkelin och jag

Augusti 1985 Lidingö motorcykel klubb Micke Werkelin och jag

Byter motorolja
Smörjer hastighetsmätarkabeln

Den 16 augusti
Jag fyller år och får en ny blå tankväska av mina underbara föräldrar som använder en hel dag för att hitta killen som tillverkar dessa och som finns ute i Täby.

Den 15 september, 4650 mil
Jag ställer av. Oktober är helt meningslöst att tro att man kan köra. Kallt och ruskväder

1986

Vintern 1986 Mätarställning:4650 mil
Shimsar ventiler
Montera en ny instrumenthållare i aluminium som jag bockar till själv
Monter nya fästen till lyckthållare från Roffes. Lyckthållaren gör jag själv i aluminium. Äntligen blir jag av med plåtblafforna.
Smörjer lager i gaffelkronan, snustorrt och nästan rostigt.
Bytte gaffelolja

Sommaren 1986
Den 6 maj kommer Karl till världen. Det är en måndag och klockan är ca 0530. Jag kör hem från BB. Det är en underbar majdag och jag är oändligt lycklig.

Den 15 maj.
Jag ställer på och tar första provturen.
Nya munstycken. Fram 150, bak 148.

4660 mil
Monterar larm
Renoverar bakre stötdämpare som läcker olja hos Steve Tell. Det är andra gången jag är hos honom.

4780 mil
Shimsar ventiler.

Stora Skärgårdsturen 1986

Stora Skärgårdsturen 1986

Det blir en stor tur denna sommar som jag gör med Mats Arborelius.  Jag fick spänna kedjan.

Den 5 augusti 4867 mil
Ställer av. Missljud. Bakre cylinder igenslaggad. Bränd ventil. Lager till kamdrivningen trasigt.

1987

Vintern 1987 Mätarställning: 4867 mil
Renovera bakre topp, nya ventiler, nya säten, nya styrningar, nytt lager.

Sommaren 1987
Den 1 maj
Ställer på och tar första provturen. På hemvägen uppstår ett kraftigt missljud i bakre toppen. Styrningen är dåligt brotschad. Jag river ner motorn, Sänder toppen åter till Biscaya

Den 15 juni 4900 mil
Kraftigt knackljud i motorn. Kopplingskorgen är löst. Drar fast den.

4950 mil
Byter motorolja
Kollar förgasare
Fett till baksving
Smörjer kopplingsvajer

Den 25 juli 5000 mil
Byter packboxar i gaffeln som läcker olja. Roffes”leakproof” seals
Byter gaffelolja

Den 1 oktober
Ställer av

1988

Vinter 1988 Mätarställning: 5020 mil
Nytt bakdäck, som alltid Pirelli Phantom
Nya kullager till bakhjulet
Nya fjädrar till stötdämpare bak (återgår till de gamla mjukare)

Sommaren 1988
Den 1 maj
Ställer på. Tiger startar på andra kicken! Åker till Skokloster till Ducceklubbens samling. Strålande sol !

5030 mil
Nytt batteri

5250 mil
Byter motorolja
Nya tändstift
Vajrar smorda
Nytt oljefilter (har alltid bytt varje gång jag bytt motorolja)
Bensinförbrukning 0,53/mil

1989

Vintern 1989 Mätarställning: 5350 mil
Nytt plastlock till säkringar
Renoverar ledningarna till tänd pickuperna
Tar kompprov: Bakre 10,0. Främre 10,0
Byter bromsolja
Shimsar ventiler
Montera stålspunna bromslangar fram (Aldén fixar i Linköping)
Går igenom elsystemet

Sommaren 1989
Den 1 maj
Ställer på. Åker till Skokloster. Det är ganska många som dyker upp.

Den 17 maj 5390 mil
Växellådan krånglar. ”Skruven från Schweiz är lös igen” . Jag öppnar och skruvar dit den. Köper en bättre, insex av Biscaya och limmar dit eländet med Araldit.

Den 24 juni 5600 mil.
Tiger puffar. Byter avgaspackningar.
Byter olja och filter
Kompprov Bakre 12,1. Främre 12,1
Fett till baksving

5700 mil
Gör rent luftfilter
Ställer förgasare
Oljar vajrar

Den 1 oktober
Ställer av.

1990

Vårturen 1990

Vinter 1990 Mätarställning: 5860 mil
Byter bussningar i svingen som glappar
Nya däck bak och fram
Målar stödet
Byter laddningslampan
Shimsar ventiler
Renoverar främre toppen. Nya styrningar, säten och ventiler. Alden fixar i Linköping

Sommaren 1990
Den 12 april.
Ställer på Läcker olja genom inspektionsluckan på transkåpan samt vid packboxen utgående drev. Köper en superbox av Biscaya.
Laddningslampan lyser inte. Har glömt jorda den!

Den 19 maj
Tändningslåset krånglar. Renoverar det en andra gång.

6170 mil
Byter motorolja plus filter

19915 Instrukbok Tiger kamdrvning

Vinter 1991 Mätarställning: 6170 mil
Den 4 december
Shimsar ventiler
Renoverar sittdynan som får ny stoppning
Tvättar KN filter
Nya tändstift
Byter gaffelolja

Sommaren 1991
Det blir nästan inget åkt alls, vi säljer radhuset och flyttar till nytt hus. Nu får Tiger ett eget garage:
Puffar på främre förgasaren, slipar avgasventilen.
Kompprov kall motor B 11,5. F 11,5

Den 30 oktober, 6242 mil
Ställer av efter att ha kört 72 mil

1992

Vinter 1992
Shimsar ventiler
Mäter upp motstånd och tändspolar

Sommaren 1992
6250 mil
Läcker olja från bakre toppen, byter o-ringar
Justerar förgasar. Går helt rent

Den 27 juni, 6289 mil
Knackljud från motorn. Efter träget mekande finner jag den 13/7 att svänghjulet lossnat. Haynes anger ett mindre moment än vad som står i Verkstadshandboken (14kp). Jag drog efter Haynes och det är antagligen anledningen till att det lossnade. Skador på konan. Limmar fast den med Araldit.
Byter olja

6487 mil
Kör hem från Skåne. Kör 27,3 mil på en och samma tank. I mörkaste Småland kör jag bara på begriper inte vad jag håller på med. Antingen är det jag eller mer sannolikt Tiger som har tur. Lagom när  bensinen tar slut dyker det upp en bensinstation och vi rullar in på macken med tyst motor.
Blir på extra gott humör och toppar Tigern som gör 180 km/tim.

1993

4 Instrukbok Tiger arbetscykel

Vinter 1993 Mätarställning: 6529 mil
Shimsar ventiler
Byter kolvringar
Nytt kickgummi
Monterar 15 k fram

Sommaren 1993
Den 1 maj
Ställer på, åker till Skokloster

Den 16-17 maj, 6601 mil
Läcker olja från cylinderfotspackningen. Lyfter av cylindern tätar med Silicon
Nya stift
Byter tillbaka till 16 k fram

6700 mil
På hemväg från Linköping läcker olja från utgående drevet. Byter packbox

Den 5 juli, 6709 mil
Byter olja.

Den 7 september, 6729 mil
Säsongen slut

1994

Vinter 1994 Mätarställning: 6729 mil
Byter olja
Byter bromsolja, fram och bak
Byter gaffelolja (15 atf)
Mäter upp elsystemet den 2 januari, tändspolar och motstånd
Testar tändningen

Sommaren 1994
16 juni,
Bränd avgasventil, slipar
Byter bakhjulslager vid kedjekransen

6807 mil
Förgasar justering. Hade stället luftskruvarna fel 1,5 varv istället för 2,5 varv

7084 mil
Säsongen slut

1995

Vinter 1995 Mätartställning: 7084 mil
Shimsar ventiler
Kompprov B 11,8. F 11,7

Sommaren 1995
Den 22 maj
Säsongen börjar med besiktningen som är en måndag. Vädret har varit dåligt.
Mätte ljudet på mina Contireplikor (Campbell) 102 dcbl vid 4000 rpm. Går igenom!

Den 8 oktober, 7183 mil
Säsongen slut
Byter motorolja
Fett till baksving
Byter packboxar i gaffeln
Byter olja i gaffeln

1996

Vinter 1996 Mätartställning: 7183 mil
Lyktinsatsen sönderrostad. Lyckas finna en ny insats Bosch 0303850 10s, 289 081 HCR. E201452 R 20. Glas SAE M 78 Dot 1305 604 017
Rengör luftfilter
Byter bromsolja
Nya tändstift
Köper Öhlinsdämpare bak hos Stötdämparexperten. Denna gång handlar jag av Steve Tells son, Richard som var ca 12-13 år när jag renoverade mina Marzocchi första gången. Firman har flyttat från Atlasgatan vid St: Eriksplan till ett ställe på Gärdet.

Sommaren 1996
Den 20 april.
Tar en kort provtur Öhlinarna är fantastiska. Får dock byta fjädrar en gång.

Söndag den 12 maj.
Tändningslåset har krångla en tid. Helt stopp. Renovera detta för tredje gången. Drar ihop det med ståltråd! Hittar också ett jordfel i voltmätaren som nu funkar för första gången på flera år.

Den 25 juli, 7296 mil
Eva-Lena och jag ska åka till Tullgarn. Vi kommer till Drottningholm. Tiger hostar och vägrar gå på låga varv. Vi åker hem. På slutet går han endast över 5000 rpm. Ljudet rullar över nejden och folk tittar förskräckta på oss. Han stannar för gott 300 meter från vårt hus. Vi släpar hem den motsträviga katten och blir genomsvettiga. Eva-Lena är arg som ett bi.

Den 2 augusti
Mäter upp motstånd och generator. Laddar batteriet som tagit slut. Startar och kollar laddningen vilken är ok. Tror att felet är en trasig laddningsregulator. Beställer en ny från Biscaya. Den nya vill inte funka. Upptäcker av en händelse att jag råkat klämma en kabel vid vinterns mekande. Nu går Tiger som han ska. Jag kommer ändå iväg på min minisemester som går till ett av mina favoritställen; Pensionat Wass.

Fredag den 25 oktober.
Åker en härlig hösttur. Klarblå himmel, kylig luft och sol. Så sent på året har jag nog aldrig kört förut.

7425 mil
Säsongen slut

1997

Vinter 1997 Mätartställning: 7425 mil
Shimsar ventiler
Monterar av larmet som är trasigt
Fett till baksving
Tätar ventilkåpan, bakre cylindern
Byter bromspads bak (2 mm kvar) Fram ok, fortfarande efter 15 år!
Rengör luftfilter
Beställer nya bakre fotpinnar från England

Sommaren 1997
Den 9 mars. Första turen går till Färingsö.

7455 mil
Byte motorolja
Ställer förgasare
Monterar nytt larm DAI

Den 8 juli.
Turen går till Skåne i strålande sol. Jag är med på Classic Car som Richard Nilsson har ordnat, tillsammans med Ducceklubben. Det är häftigt när vi mullrar in med 75 duccar i Norrvikens Trädgårdar och ställer upp oss framför Bentley montern, närmast huset. För första gången ser jag den nya 916. Jag tycker att den mest liknar en månraket. Det är gassande sol och varje hel timme startar vi alla motorerna. Fram på eftermiddagen är det folksamling och ungefär 200 personer trängs för att höra välljudet som hörs långt bortom entrén enligt en sakkunnig farbror.

7619 mil
Byter till nytt batteri

7900 mil
Ställer av

1998

Vinter 1998 Mätartställning: 7900 mil
Nytt framdäck. Pirelli Phantom
Ny oljeplugg
Shimsar ventiler
Byte av gaffelolja
Fett till baksving
Komprov F 12,2. B 13,3
Tvättar KN filter
Byter bromsolja

Sommaren 1998
Den 25 april
Säsongstart lördag. Turen går till Färingsö och Stenhamra, Sånga Säby. Puffar lätt. Ändrar läge på främre förgasaren. Går bättre. Framdäcket är felmonterat och har inte krupit upp på fälgen. Hela gaffeln hoppar upp och ner under premiärturen. Däckkillen får göra om!

Nya Contireplikor från England i rostfritt stål anländer i ett stort paket. Ljudet är formidabelt och ljudligt!

I maj sammanträder Grappa utskottet på slottet Mem i Östergötland. Hemfärden blir en av de vidrigaste resor jag gjort. Plus 5 grader och hällregn. Mitt gamla regnställ, 18 år gammalt, från 1980 sitter klistrat på skinnstället likt en fuktigt mambakondom och jag kan inte få av det själv. Det blir efter denna färd kasserat utan saknad!

8120 mil
Läcker olja i bakre topp. Byter o-ring
Läcker olja från packboxen i gaffeln

8156 mil
Säsongen slut. Tigern rullade 256 mil

1999

Vintern 1999 Mätartställning: 8156 mil
Shimsar ventiler
Byter packbox i gaffeln
Fett till baksving
Försöker finna ut varför laddningen är bristfällig. Mäter på alla möjliga sätt. Felet är lurigt och hänger samman med att generatorn håller på att ge sig. Det märks inget när den är kall och nystartad. Först 500 mil senare, 2003 säckar den ihop och det blir dags att byta ut den.

Sommaren 1999
Den 28 april
Besiktning

Den 7 juli
Misstänker att det är något fel på generatorn men finner som sagt inget som visar att det är fel på den. Det blir inte så mycket åkt. Säsongen slutar dock med en fantastisk tur till Vaxholm i sällskap med en HD åkare! Tigern gillar mörker, ibland.

2000

Vintern 2000 Mätartställning: 8210 mil
Shimsar ventiler

Sommaren 2000

Lennartsnäs i augusti år 2000

Stor ombyggnad av huset. Det blir nästan inget åkt alls. Men en av de få turerna går till Lennartsnäs utanför Kungsängen i Stockholm . Jag slapp hammaren för en stund.

 

2001

Vintern 2001 Mätartställning: 8 246 mil
Jag beslutar mig för att renovera topparna. Kompprovet visar 11,0 på båda vilket är ok. Men huvudorsaken är att jag vill byta säten för att kunna köra på blyfritt.
Det slutar med att jag river hela motorn. Det blir många åtgärder:
– Topparna sänds till Ducati Käemna i Tyskland. Nya säten, nya styrningar, nya ventiler ( Käemna fuskar och ventilstyrningen som original brons är slut efter ca 3500 mil)
– Omborrning av cylindrar, nya kolvar (V2-09-201)från VeeTwo.
– Ny vevtapp (engelskt skräp som håller ca 300 mil)
– Nya vevstakslager
– Nya ramlager
– Ny oljepump, bygger även om oljeflödet så all olja går direkt från pumpen genom filtret
– Nytt fett till lager i styrhuvudet
Jag slarvar dock när jag shimsar ihop motorn, växellådan blir inte helt bra. Det straffar sig i slutet av säsongen då ettans växel börjar hoppa ur.

Sommaren 2001
8246 mil
Jag får in motorn i ramen och startar första gången i slutet av mars. Efter några minuter ser jag hur främre cylinderns avgasrör börjar glöda. Jag stänger av. Nu börjar en prövotid. Jag kollar allt, från tändning till förgasare. Håkan Månson ger goda råd. Jag renoverar kablarna till pickuperna. Startar igen den 9 april och Tigern morrar välkänt och felfritt. Jag är inte helt säker på att det verkligen var något fel…!!!

2001

Den 28 april
Premiärtur som traditionsenligt går till Färingsö

Den 29 april.
Prövar med Silentium inför besiktningen men det låter verkligen mjäkigt. Tändningslåset går sönder igen. Denna gång kör jag ihop det med riktigt kraftig ståltråd. Vi tar en tur till Brostugan.

Den 1 maj
Den nya oljepumpen är kraftfull. Det blir oljeläckage vid växelaxeln samt vid kickaxeln men det hindrar mig inte från att åka till Skokloster på Ducceträffen.

8275 mil
Dags att shimsa, efter 29 mil, jag svär över Käemna. Jag behöver byta på tre av fyra. Det är en skräpfirma. Efter detta kommer vi aldrig mer att ha någon kontakt.

Den 7 juni
Ny koppling anländer från VeeTwo, otrolig skillnad. Borta är det karaktäristiska ”hugget”, Tigern glider bokstavligen igång.

8313 mil
Byter packboxar:
– Växelaxeln: Nadella ET 1218
– Kickaxel: Nadella ET 2026
– Utgående drev: DPSM 45608/ 45x60x8
Byter olja, nytt filter
Monterar på mina Contireplikor.

Den 3 augusti
Åker hem efter semester i Göteborg. Bensinförbrukning 0,55. Men ettans växel har börjat hoppa ur.

2002

7 Instrukbok Tiger desmo princip

Vintern 2002 Mätarställning: 8398 mil
Jag beslutar mig för att sära på motorn igen för att byta ettans drev. ”Three dog” istället för ”six dog”.

Den 17 mars 2002
Jag jobbar på i garaget med att får isär motorn. Svänghjulet är limmat med Locktite eftersom det tidigare släppt och fått skador i konen. Jag värmer på för allt vad tygeln håller med en gasolbrännare. Vrider då och då på avdragaren. Plötsligt händer det som inte ska hända. Yttersta delen på veven spricker. En obeskrivlig nattsvart stämning sprider sig i garaget. Jag låser dörren och går därifrån. Efter tre veckor åker jag till Stefan på Mc T & D i Solna och frågar om han kan få av svänghjulet. Han åtar sig jobbet.

Den 19 april
Jag beställer en ny (begagnad) vev från Vee Two. Veven anländer några veckor senare. Nu väntar jag bara på att Stefan ska göra det han åtagit sig.

Den 19 juni
Jag konstaterar att man inte kan lita på Stefan. Samma dag hämtar jag motorhalvan. Han ler snett när jag kommer och lovar att lossa svänghjulet medan jag väntar. Jag flinar tillbaka och talar om att jag inte har något förtroende kvar. Lastar in mitt svänghjul och åker därifrån.

Den 19 juli
Tiger står fortfarande. Så deprimerande det är att ha en motorcykel som man inte kan köra med. Jag blir dock inte motorcykellös. En sprillans ny ST 4 tar plats i garaget. Men jag saknar Tigern men hittar ingen som jag litar på som kan får loss svänghjulet. Det är vemodigt att se honom utan motor.

2003

Vintern 2003 Mätartställning: 8393 mil
December
Min granne, Bugatti ägaren tipsar om en bra kontakt som till vardags är flygkapten och flyger jet på SAS men som vet hur man skruvar ihop en Bugatti. Vi åker dit med min motorhalva och det fastlåsta svänghjulet. I garaget ser jag vördsamt på en uppställd, körklar Vincent i nästan nyskick och en ljusblå Bugatti. Hela stället är fullt av svarvar, verktyg och maskiner. Jag tänker att kan någon få loss svänghjulet så är det den här mannen. Han ser dessutom tillräckligt brutal ut för att anta en dylik utmaning.

Den 28 januari
Jag får rapport om att svänghjulet är demonterat men att den nya vevtappen som gått ca 400 mil är utsliten, inhandlad för 2000 kr under lovord från en av klubbens medlemmar. ”Den här är den bästa tapp som du kan få tag på” Otaliga är de som snackar utan att veta vad som snackar om. Jag beställer en ny vevtapp. Denna gång original från Ital Spares i Australien. Livet verkar plötsligt behagligt att leva.

April
Vedermödorna är dock inte slut. När min flygkapten pressar ihop vevpartiet konstaterar han att det inte är rakt. Han är heller inte mannen att kunna rikta det. Han vet åtminstone vad han pratar om. Långa Lasse på Ducati Stockholm mäter upp det och konstaterar samma sak och konstaterar att han heller inte kan rikta det. Jag ringer Vee Two som meddelar att de kan rikta veven. Jag packar ner veven och sänder tillbaka alltsammans till Vee Two och får nästan krupp när jag ser vad det kostar. Min vev tillhör nog en av de få som flugit sträckan Australien – Svedala två gånger under samma år.

Den 28 juni
Brook Henry på Vee Two sänder en e-post och meddelar att veven är riktat och toleransen är noll, d.v.s. den är spikrak!

Den 2 juli
Jag monterar ihop motorn. Den här gången får jag till det perfekt. Växellådan blir rätt shimsad. Jag har en otäckt säker känsla av att ha gjort allting rätt när jag börjar dra ihop blocken.

Sommaren 2003
Den 3 juli
Dags att starta. Allting är plats. Tigern startar men vill inte gå på bakre cylindern. Efter att ha bytt stift går den på bägge men inte rent. Börjar göra de vanliga testerna. Till slut konstaterar jag att ena tändboxen har gått sönder, antagligen på grund av att den inte gick i början.

Den 14 juli
En begagnad tändbox anländer från Juha. Nu startar Tigern och går som en mätt katt. Jag känner inte igen motorn. Inget rassel, inga vibrationer och växellådan är osannolikt distinkt i lägena och tio gånger bättre än lådan på ST 4 :an. Det är en helt underbar dag i mitt liv. Tiger står och tittar på mig, uppfodrande och väntar på att vi ska köra iväg. Jag kan inte fatta att det är sant.

Den 15 juli
Jag åker till besiktningen. Det är sol och blå himmel, en riktig sommardag. Vad är en gummibandsmaskin mot en äkta kamskaft? Vi mullrar iväg, hans känns som han alltid har känts, brutal och mjuk på samma gång. Det känns som om det var i går och inte över ett år sedan som vi sist var tillsammans på vägen. En riktig motorcykel, utan sladdar och slangar över allt. Ingen plast, aluminium, stål och glasfiber. Det var bättre förr, tänker jag och vrider försiktigt på gasen. Tiger mullrar och snart flyger vi fram i 90 på 70 vägen. En obeskrivlig frihet fyller hela mig.

Det är knappt ett enda fordon på besiktningen. Besiktningsmannen konstatera att Contireplikorna låter på gränsen till det tillåtna men konstaterar med ett snett flin att ljudmätningsutrustningen ljust denna dag råkar vara trasig. Jag beklagar djupt denna olyckliga omständighet. Vissa dagar kan man bara inte misslyckas. Han önskar mig en härlig semester när jag åker i väg. Hela juli och augusti ligger framför mig och min Tiger har aldrig mått så bra som nu. Det är helt underbart.

Den 22 juli

Ducceklubben, Ölands TT 2003

Jag Tigern och min tredje katt (den med två ben) åker till Ölands TT. Det är sol och blå himmel och vi får en underbar tur.

Den 2 augusti
Tiger laddar inte när jag kör hem från Lidingö efter att ha hälsat på min bror. Det är på håret att vi tar oss hem. När vi rullar in på garageplan tänker på alla andra gånger han har krånglat men tänker jag; han har aldrig någon gång svikit på vägen. Vi har alltid kommit hem. Vi har aldrig stannat på något vidrigt ställe mitt i natten i hällande regn. Jag mäter laddströmmen och konstaterar att den ger alldeles för lite. Ringer till Panta på Biscaya och beställer en ny generator.

Den 20 augusti
Generatorn anländer och jag monterar den. Med nyladdat batteri startar Tigern.

Laddningslampan slocknar ganska snabbt. När jag tänker efter, så är det första gången på säkert två år som den slocknar. Jag känner mig nöjd med livet.

Den 7 september, 8785 mil.
När jag byter olja rinner det ut endast en liter. Säsongen slut. Nu börjar en ny prövotid.

29 september (8785 mil)
Säsongen slut. Kedjan behöver bytas. Den gamla skar under ett besök i Östergötland. Kör med ny kedja utan oring som jag fick 1982 av en arbetskollega.

2004

Vintern 2004 Mätartställning: 8785 mil
Hela hösten letar jag felet. Monterar av toppen och kollar styrningar. Efter en del mätande så upptäcker Långa Lars på Ducati Sthlm att gummitätningen vid ventilstyrningen har en liten spricka. Det räckte för att suga oljan. Jag byter. En del andra saker gör jag med:
Byter o-ringar i cylindrarna
Två nya klamrar till avgasrören samt snygga skruvar
Rätar ut kicken så att den inte går emot avgasröret
Sätter på ett nytt kickgummi som jag köpte en gång för länge sedan av Panta på Biscaya
Nytt bakdäck Pirelli Phantom. Ett av de sista hos Wheeler Dealer. Det är hårt i gummit men det är ett Phantom,
Beställer ”äkta” Contis från Road and Race, Australien. Kostar nästan 5000 !

Sommaren 2004
Den 9 april
Premiär. Vanliga turen till Lovö. Det är sol och lite kyligt. Tiger hostar på låga varv. Jag kollar förgasare och axpumpar. Men det verkar inte vara det som är felet. Börja misstänka pickuperna.

Den 10 april
Hittar felet. Jo då! Dålig isolering till pickuperna där kablaget går in i kåpan. Jag renoverar det för tredje gången. Jag får också fylla på en liter olja.

Den 24 april
Partikel och jag åker till Svartsjö slott och fikar. Tiger låter som en mätt katt, men lite för mycket.

Den 30 april
Hämtar de beställda Contidämparna och monterar. Blir besviken på att ljudet är nästan oförändrat. Jag har blivit lurad, de är av stål och inte av den tunnare plåten som finns i de äkta. jag märker det när jag knackar i Tomas Spaedtkes Contis. Det är stor skillnad. Tiger låter lite för mycket.

Den 2 juli, 8984 mil.
Dags för ventiljustering. Främre insug har lite för stort spel. Jag byter. Tiger går inte riktigt godkänd på låga varv.

Den 17 juli
På väg till Ölands TT. På Ombergs Turisthotell där jag ligger över, testar jag med att skruva ut luftskruvarna till 2,5 varv. Jag känner inte igen min Tiger. Nu går motorn hur jämt som helst även pålåga varv. Måste skärpa mig. Håller jag på att bli senil? Bestämmer mig för att renovera förgasare.

Den 18 juli
På vägen hem från Ölands TT upptäcker jag att gummimembranet i bakre bromscylindern är trasigt måste bytas. Det har skvätt bromsolja på ramen och bakhjulet. När jag kommer hem får jag slipa ner och lägga på ny svart färg. Inser att membranet har packat ihop därför att jag av misstag hällt i syntetisk bromsvätska. Tigrar ska ha äkta grejer och inte konstgjort.
Behöver köpa ny kopplingsvajer

Den 25 juli, 9112 mil
Service
Motorolja
Fett till baksving
Byter bromsolja fram och bak. Nytt gummimembran, fram och bak.
Reparerar lackskada
Målar stödet
Ny spridare i huvudmunstycke förgasare
Nya nålar förgasare
Lagar vänster backspegel som har lossnat lite i fäste
Ny kedja. Den gamla har gått nästan 6000 mil
Nytt 16 kuggs framdrev
Nytt bakdrev, aluminium som jag köper av Grappakungen, 36 kugg
Fixar jorden på tändningslåset och konstatera att min ståltrådslagring hållit i flera år nu.

Den 12 oktober
Jag åker till Acke Rising på ISR för att han ska få nya bromsar. Känner mig inte alls bekväm med att lämna bort honom till okända personer men Akke lovar att vara försiktig. Han lovar att ha ska få bo i hans fina garage.

Den 25 oktober
Det är tom i garaget. Saknar min Tiger i garaget. Det tar tid hos Acke

Den 11 november
Äntligen är Akke klar med jobbet. Jag stiger in i monteringsverkstaden. Tiger står mitt på golvet, badande i det starka lysrörsljuset. Mitt hjärta slår några extra slag. Inser hur sammanlänkade vi är. Bromsarna ser snygga ut och Akke har gjort ett bra jobb. När vi ska åka hem har det blivit kolmörkt. Det är fuktigt ute och nära noll grader. Det blir en minnesvärd tur och det blåser iskallt på färjan över till Ekerö. Jag är lycklig och ser redan fram mot sommaren.Säsongen slut.

2005

Vintern 2005 Mätarställning: 9192 mil
Mäter upp tändspolar. Värdena är ok
Köper nya bromscylindrar och handtag av Akke. De gamla Brembocylindrarna ger för lite och är för mjuka.
Köper nya bensinkranar i metall av Old Racing Spare Parts
Tar bor en mängd fula småskruvar under sadeln som jag satte dit i början på 80 talet och limmar dit klädseln.
Kompprov: Fram 9 kg, 10 kg och 10,5 kg. Bak: 13,1 kg och 13,9 kg. Motorn ska eg. vara varm men det funkar ändå hyfsat. Något är inte som det ska med främre.
Köper nytt sadelöverdrag från Beavel Heaven, svindyrt men dollarkursen är bra.

Den 7 dec
Jag kollar toppen. Avgasventilen är bränd och dessutom krökt. Långa Lasse på Ducce Sthlm tar hand om toppen och fräser om sätet

Den 19 feb
Monterar nya kopplingshandtaget och bromshandtag med bromscylinder från ISR. Bakre bromscylindern har ännu inte kommit.
Byter skruvar till lamphållaren fram.

Den 6 mars
Nya stålspunnen slang monterad på bakbromsen.

Den 13 mars
Väntar fortfarande på att farbror Acke ska bli klar med bakre bromscylindern. Ringer och tjatar.

Den 24 mars
Toppen åter från Ducati Sthlm. Monterar. Nytt kompprov: Bak 14 kg. Främre kommer knappt över 8 kg. När jag håller olja i genom tändstiftshålet så stiger till 12. Det är fortfarande något som är fel. Tar av cylindern. Här var felet. Stora repor. Antagligen fick jag fel kolvringar när jag bytte senast. Sänder cylindern till Wee Two för byte av foder. Det gäller att få samma vikt på nya kolven

Sommaren 2005
Den 1 maj
Åker till skokloster men inte på Tiger som jag alltid gjort. Cylindern har ännu inte kommit från Australien. Så det får bli Tigerungen.

Den 21 maj
Äntligen, monterar ny kolv och nyrenoverad cylinder.

Den 27 maj
Det går inte att lägga in ettans växel. Letar fel. Tar bort transkåpan och kopplingskorgen. Upptäcker till slut att det är fjädern till växelföraren som gått sönder. Köper ny från Biscaya.

Den 6 juni
Ny provtur. Nu går Tiger som en mätt katt. När jag ska prova den nya ISR bromsarna vid Lullehovsbron låser sig framhjulet. Jag är nära att gå omkull i 80 km/timmen. Inser att jag måste byta däck. De gamla Pirelli Phantom har torkat. Jag borde nog ha bytt långt tidigare men det funkade med Brembo bromsarna.

Den 9 juni
Bestämmer mig för Pirelli Sport Demon

Den 16 juni
Hämtar mina fälgar med nya däck. Sätter på hjulen och tar en underbar provtur ut på Lovön.

Den 11 juli
Åker över till farbror Acke för att hämta min gamla Brembo och skivor. Tyvärr hittar de inte dessa så jag åker hem tomhänt. Dock köper jag deras ställbara bromshandtag. Härlig tur och härlig sommar.

Den 30 juli, 9 637 mil.
Kommer hem från semester i Skåne. Bensinförbrukning 0,60. Dags för service
Byter motorolja. Kväkar olja rak 40
Justerar kåpan så att helljuset ligger rätt
Fixar reservoaren för bromsoljan till bakre bromsen. Det vill säga kapar slangen
Fett till baksving
Nytt oljefilter
Snart dags för årsmöte och Gotland Ring

Den 7 augusti
Kollar bensinförbrukningen. Tiger drar 0,65. Vilket är mer än tidigare. Beror det på att han har större ventiler nu?

Den 14 augusti
Har kört bana på Gotland Ring. Stenskott i kåpan plus att jag kört sönder stödet som gått av och hänger löst. Talar med Panta om luftskruvarna. Han säger att de ska ligga mellan 1,5-2 varv.

2006

Vintern 2006 Mäterställning: 9837 mil
Den 7 november,
Mekar när jag får tid i garaget
Byter innerslangar. De gamla var över 20 år.
Shimsar.
Kompprov: Främre 14,5. Bakre 14,5. Det känner jag mig mycket nöjd med.
Lackar om fälgarna. Det var på tiden.
Byter bultar på pakethållaren, det var också på tiden
Åker till Kjellqvists mekaniska verkstad som svetsar ihop stödet

Sommaren 2006
Den 9 april
Premiärtur. Tiger går som en mätt katt när vi som traditionen bjuder åker ut på Lovö. Enda lilla felet är drivningen till hastighetsmätaren. Jag satte brickan fel så det glappar.
Pratar med farbror Acke. ISR bromspad SBS – s- 40 GF. KBH 601 42. 519-001

Den 25 maj
Partikel och jag ska åka till Arboga. Vi kommer till Strängnäs där vi sitter och surar på ett café. Det hällregnar. Till slut ger vi upp och åker tillbaka till Stockholm över Enköping. Men som alltid så vet man aldrig när det blir en bra touring. Det blir ett härligt flyt i regnet på vägen upp till Enköping och längs gamla Stockholmsvägen

Den 3 juli
Det är fantastiskt väder. Jag är på Gotland och Ducceklubbens banåka på Gotland ring. Har ett

Gotland ring 3 juli 2006

härligt flyt på banan. Kör inte fort det är rakt men i kurvorna går det undan. Under ett av varven passerar Tiger 10 000 mil. Det kunde inte hänt på ett bättre ställe. Känner mig otroligt lycklig att äga en sådan motorcykel. Tillbaka på ranchen bjuder Anders Mullo på en Uppman. Verkligen generöst av honom. Vi sitter i kvällssolen och puffar på var sin cigarr och dricker kall öl.

Den 24 juli
Spänner Kedjan
Kollar batteri
Fett till baksving
Byter olja. Denna gång inte rak 40. Utan syntet 20-50 vilket Tiger aldrig haft tidigare.
I augusti konstaterar jag att det läcker olja från växelaxeln.

2007

Vintern 2007
Den 9 januari
Står i garaget, äntligen tid för att pyssla om Tiger. Vad ska göras denna vinter?
Shimsa, redan fixat
Fixa packning på växelaxeln.
Kolla flottörnivå in förgasarna.
Fett till baksving
Efter mycket funderande tillsammans med min granne som är Bugattifantast ser vi att bussningen på transkåpan ligger innanför lagerbanan på växelaxeln. Det gör att spelet blir för stort och packboxen klara inte så stora rörelser. Lämnar kåpan till Carl Olof Arrgård som krymper fast en bronsbussning med utrymme för en packbox. Det blir stor skillnad nu ligger axeln stilla och växellägena blir avsevärt distinktare. Känner mig mer än nöjd.Den 7 mars

Provstartar. Tiger går inte bra. Upptäcker att flottören hänger fel i ena förgasaren. Tiger fortsätter att gå dåligt. Börjar misstänka att det är tändspolarna med det visar sig vara kortslutning i tändningen. Får ta av transkåpan och isolera om. Tändspolarna funkar i alla fall

Sommaren 2007
Den 25 mars
Säsongstart. Tiger startar på första kicken. Närjag tankar får Tiger beundrande kommentarer av en farbror som tankar sin bil. Första turen som alltid till Lovön. Känner mig född på nytt

Den 14 april
Kör en härlig tur i Roslagen. Vid Gottöra blir jag vittne till en olycka. En kille på en röd Honda kör med pucken i backen och klarar inte kurvan på vägen söder om Statoilmacken. Han gör en luftfärd på minst fem meter, klara sig men är illa skadad och hämtas med helikopter.

Den 29 april
Grappakungen Nuija och jag träffas i Malmköping för att diskutera grappa utskottet. Bensinförbrukning fortsatt hög. Skulle vilja ner från 0,65 till 0,55. Ska byta till mindre tomgångsmunstycken.

Den 10 juli
Åker på minisemester till Yxnerum i Östergötland. Tiger har aldrig gått som bra som nu

Den 11 juli, 145 mil
Noterar bensinförbrukning; 0,59.

Den 1 augusti, 337 mil.
Tiger bromsar ojämnt. Besöker farbror Acke som mäter skivan. Den vänstra är sliten ojämnt

Ducceklubbbens årsmöte 2007

och skiljer några hundradelar i tjocklek. Jag ska få en ny till hösten.
Tiger puffar vid avdrag. Vajern till bakre förgasare har gängat upp sig.

Den 3-4 augusti, 383 mil.
Eva-Lena och jag på semester i Östergötland och grappaprovning. Vi får en spännande tur i kolmörker, regn och dimma på småvägar och kör i kapp med en grävling. Men sedan blir det vackert väder och sol.

När vi kommer hem service:
Nytt bakdäck 120/90 Pirelli Sport Demon
Fett till baksving
Kollar batteri och fyller på vatten
Skiftar tomgångsmunstycke förgasare. Från 65 till 60. (900 ss har 60 som original). Provturen visar ingen större skillnad

Den 12 augusti, 446 mil.
Har varit på årsmöte med bankörning på Gotland ring. Var nära att få en high side i kurvan före depå rakan. Ruskigt vobbel i hög fart men jag klarade mig med andan i halsen. Fortsätter på rakan förbi depån med bultande hjärta och en riktig tankeställare.
Byter olja
Lagar flödare främre förgasare (klämringen)

2008

Vintern 2008
Den 31 oktober, 455 mil
Gaffeln på väg till Maxton i England för att få nytt innanmäte. Jag kommer att få en helt modern gaffel men det kommer inte att synas utanpå.
Nytt framdäck Pirelli Sport Demon 100/90/18
Mäter upp främre vänster bromsskiva. Skiljer 4,40 – 4,35.
Byta till min nya Dyna tändspolar som jag köpt från Biscaya. Bästa och dyraste enligt Panta. Måste såga till nya fästen. Det gör jag i aluminium.
Beställer nya anslutningar spolar – tändstift samt nytt sadelöverdrag från Beavel Heaven
Skickar vänster bromsskiva till farbror Acke som sänder mig en ny i utbyte.

Knutstorp 2008

Den 9 december
Gaffelbenen är åter. Monterar dessa med bromsoken bakom gaffelbenet och inte framför. Det blir stor skillnad. Jag borde följt Ackes råd från början. Han ville montera dem så. Det blir snyggt
Ventiler shimsade
Dyna spolarna monterade. Ser med blotta ögat att gnistan är flera gånger kraftigare
Lagar tankväskan som jag fått av mina fina föräldrar någon gång i mitten på åttiotalet.
Byter bromsolja bak
Beställer äntligen en ny Arai. Den gamla är över tio år. Det blir en Chasier.

Sommaren 2008
Rullar ut Tiger för en provtur. Hastighetsmätaren funkar inte. Har satt vajern fel och måste vända hjulet. Dvs. av med däcket så att det roterar rätt.

Den 19 april

Knutstorp 2008

Sol och blå himmel. Jag tar en lång tur över Rosersberg och småvägar i Roslagen. Otrolig skillnad med nya Dyna tändspolar. Nu funkar också hastighetsmätaren. Jag är nöjd med skiftet av bromsoken. Det blev mycket snyggare med dessa bakom gaffelbenen än framför.

Den 29 juni, 571 mil
Just hemkommen från Bella Åland. Har fått byta framhjulslager. Vann andra pris med Tiger.

Den 17 augusti, 600 mil
Fett till baksving
Justerar bakre förgasar, höjer trotteln
Konstaterar att Tiger bromsar ojämnt igen. Känns väldigt tydligt när jag saka sakta in för t.ex. rödljus.

Den 27 september
Mäter upp bromsskivorna. Det är vänster skiva igen. D.v.s. den nya som jag fick från ISR. Ringer och konfererar med farbror Acke. Vi bestämmer att jag ska sända den till honom.

2009

2 Instrukbok Tiger hel mc

Vintern 2009
Den 16 november
Monterar av vänster skiva och postar till ISR. Funderar mycket vad felet kan vara. Acke misstänker att galvaniseringen av skivan är bristfällig. Det gör att den slits in ojämnt. När vi ytterligare diskuterar så ser vi flera alternativ:
1. Materialfel
2. Obalans i däcket som gör att skivan rör sig i sidled. Det slamrade nämligen betänkligt när jag besiktigade.
3. Hjulet kanske inte är helt rakt eller infästningen av skivan inte är korrekt
Det slutar med att jag åker över till Acke med hjulet så att han kan mäta upp det. Samt köper ett nytt framdäck.

Den 4 december
Byter olja i gaffeln. Tar dessutom isär för att se om det ligger spån. Mansén har tipsat om att det kan vara en risk. Hittar dock inget
Efter många år så byter jag till ett av dessa moderna batterier som har gelé i sig. Det är tyngre än vatten batteriet.

Den 19 februari
Åker över till farbror Acke som mätt upp hjulet och konstaterar att allting är spikrakt. Får en ny skiva. Bjuder på en stor tårta. Vi dricker kaffe och diskuterar monoklar. Åker till Lasse Olsson som lägger på det nya däcket. Måtte det nu funka till våren.

Den 22 Mars
Installerar strömuttag till GPS.
Shimsar ventiler. All är ok utom bakre utsug
Tar bort det gamla D.A.I larmet som jag löpte hos Roffes för si så där en tio år sedan. Det funkar inte längre.

Sommaren 2009.
Den 4 april, 656 mil
Tiger vägrar att starta innan han fått nya stift. Sedan startar han med rytande. Premiärturen såg som alltid till Lovön. Strålande sol och 15 grader varmt. Ont i ryggen när jag ska dra upp honom på stödet. Jag har mer krämpor än Tiger. I år fyller Tiger 30 år. Jag har ägt honom i 29. Fattar inte att det gått så snabbt.

Den 12 april

Partikel och jag drar iväg till Furusund. Råkallt men lite sol. Vi hittar nästan inget att äta och undviker precis att svälta ihjäl. Upptäcker att GPS inte laddar. Jodå jag lyckade korsa polerna så att laddaren gick åt skogen. Det är bara att köpa en ny och vända på sladdarna.

Den 27 maj
Åker en härlig tur genom Gamla Stan och ut på Värmdö. Härlig luft och lite trafik. Kör norrut och färgar över till Waxholm och den vägen hem till Hässelby. Jag njuter verkligen att få köra honom.

Den 8 juli, 830 mil
Tror att jag äntligen lyckats täta inspektionsluckan på transkåpan. Filade ner en lite klack som gjorde att den in satt riktigt. Justerar flottörnivån i främre förgasaren.

Den 19 juli
Tillbaka efter en härlig tur i Östergötland. Jag gillar verkligen att köra där. Bodde på ett lustigt vandrarhem som heter Freja mitt ute i ingenstans. Läcker fortfarande olja från inspektionsluckan.

Den 12 augusti, 920 mil
Tar av Öhlinarna bak. Lämnar dem till Steve Tells efterträdare som renoverar dem. Vi talar om gamla tider i början på åttiotalet då Steve hade ett garage på Atlasgatan då jag besökte honom första gången. Han renoverade de odugliga Marzocchi dämparna två gånger. När jag köpte Öhlinarna hade han flyttat till Gärdet och där tog sonen över firman. Nu är vi i en liten lokal på Norr Mälarstrand.

2010

Vintern 2010, 957 mil
Att göra i vinter:
Fixa en gång för alla inspektionsluckan i transkåpan. Jag är less på packningsklister
Byta släpskyddet till kedjan
Shimsa
Hög tid att byta olja. Det gör jag till våren när jag börjat köra
Byta till nytt gummi på fotpinnarna

Den 13 december
Shimsar ventiler. Får byta på främre avgas
Köper damasker (packning till ventilerna. Grön till avgas och Svart till insug. Bra att ha hemma.

Den 3 januari
Kompprov: Bakre 14,4. Främre 14,4. Jag småler och bestämmer mig för att det blir grappa till kaffet.
Går över till min granne med inspektionsluckan. Eter vridande och vändandes på problemet ser vi att luckan är skev. Vi lägger smärgel duk på en glasskiva och slipar den plan. Sedan kollar vi vinkeln på skruvarna som är konade. Det är för brant och fäster bara allra ytterst i det konade hålet på luckan. Det blir nya skruvar hos Sifverts.

Sommaren 2010
Den 11 april
Tiger går igång på första kicken. Det är lite kyligt men sol. Som alltid till Lovön. Vid Vattenreningsverket ligger isen. I år har Tiger och jag har hängt ihop i 30 år. Jag är tacksam för att har fått upplevt så mycket som jag gjort med min Tiger och att det är vår. Jag fortsätter till Brostugan där Cigarrkommissionen har möte, Grefve Kjellegård, Don Tomaso och jag.

Den 1 Maj
Årets 1 maj är blåsig och det är rätt kallt på Skokloster. Saknar en del gamla ducatister som åtminstone brukar ta sig ut den 1 maj.

Skokloster 2010

Den 24 juni
Åker till Gåsen och kör bana. Det går bra fram till lunch. Då får jag punktering på bakdäcket. Tar av hjulet och åker till en Gummiverkstad i Karlskoga. Får skjuts av pappan till en av ducatisterna som bor i Köping. På Gummiverkstaden får jag lära mig att man inte får ha innerslang till däck som är avsedda för slanglös fälg. Vilket Sport Demon som jag har är. Dvs. avsedda för slanglöst. Det som händer är att räfflorna på däckets insida skaver sönder slangen vilket är fallet med mitt bakdäck. Det hade kunnat gå riktigt illa om jag haft otur.
Efter att kollat fälgen konstaterar ägaren att det går att konverterar till slanglöst. Han sätter på en ny ventil och vips är det klart. Nu måste jag byta även på framhjulet.

Ser att Tiger går fett på bakre cylindern. Han sotar på den ena Contidämparen. Gissar att det kan vara en av ventildamaskerna.Jag kör hem i eftermiddagssolen och äter en härlig middag och bränner av dagens andra torped på restaurangen i Kvicksund

Den 30 juni, 1067 mil
Nu är det dags för service
Byter olja. Helsyntet 20/50
Byter bromsolja
Fett till baksving
Byter packbox utgående drev som börjat läcka
Åker över till Lasse Olsson och tar ur innerslangen på framhjulet
Kollar bakre cylindern. Jo då, det är en reva i damasken på utsugs ventilen. Byter. Har tur det gick enkelt att få på den
Letar efter ett elfel. Ljuset vill inte funka. Lokaliserar det till sladdhärvan som sitter under omformaren. Den är hopplös att komma åt med mindre att man demonterar en mängd grejer. Jag rycker och rumsterar. Nu funkar ljuset. Jag bestämmer att det får bli vinterjobb att kolla igenom sladdhärvan.
Hittills har det varit en underbar sommar. Inte regndag än så länge.

1154 mil
Tiger läcker olja från locket till oljefiltret. Jag fixar en ny o-ring efter en del letande
Åker till årsmötet i Östergötland och ligger över på Frejas vandrarhem utanför Vreta Kloster
Oringen tätar bra men inte brickan. Behöver fixa en ny med tätning.

Den 24 juli, 1219 mil
Tvättar Tiger i den ljumma sommarkvällen. Hela fronten är full av döda insekter
Den nya brickan med nitrittätning har kommit. Vilken underbar sommar. Jag kört över 300 mil hittills med Tiger som bara verkar må allt bättre.

2011

Vintern 2011, 1275 mil
Den 27 oktober. Vad göra:
Ny kontakt till Gps
Shimsa, behöver inte byta något
Letar efter elfelet, får skruva av en massa saker men hittar inget. Ger upp
Byter bromsolja fram
Fett till baksving

Den 26 februari
Kompprov. Bakre 16. Främre 16,6. Känner mig mer än nöjd

Sommaren 2011
Den 17 april
Premiär. Sol och ca 17 grader varmt. Turen går som alltid till Lovö. I år kör jag också ut på Färingsö
Jo då ett fel efter vinterns skruvande. Tiger vill inte ladda.
Misstänker att jag råka kortsluta regulatorn när jag letade elfelet. Jo så är det. Den gamla ger utslag på ohmmätaren vilket den nya inte gör. Jag får det dock ändå inte att funka. Matti påpekar att jag ska jorda regulatorn. Då funkar det.

Den 1 maj, 1304 mil
Blev ett kallt Skokloster i år. Men Cigarrkommissionen rökte på och Olsson berättade snuskhistorier till allas stora förtjusning.

Den 9-10 juni, 1387 mil

På väg till Åland och Anders Mansen, juni 2011

Härlig tur till Åland via Grisslehamn. Jag får bo hos Anders Mansén. Vi åker en lång tur i hans

motordrivna snipa. Dessförinnan besiktigar vi det nu avätna torskhuvudet från förra årets förhandlingar. Vi kliver i land på en ö och dricker rom och röker cigarrer och pratar länge, också om djupa saker. Solen värmer skönt och vi har lä för vinden.

IMAG0140 - Kopia

Anders i sitt andra element

Den 17 september, 1500 mil

Byter olja
Har lånat ut min förgasare till Don Tomaso, som finner att jag kört utan huvudmunstycke, sannolikt under flera år. Det är förklaringen till den högra bensinförbrukningen, ca 0,6/ mil, tänker jag och sätter dit ett nytt men det gör ingen märkbar skillnad, vare sig på motorgången eller bensinförbrukningen.
Byter främre bensinslang
Härlig helg på Åland med Cigarrkommissionen

2012

Vintern 2012
4 januari 1540 mil
Tiger är hittills orörd men nu är det dags för service
Shimsar ventiler
Ska byta ändpluggar, Innerdiameter är 16 mm
Skaffar nytt gummi till sidokåpornas infästning i ramen
Rengör luftfilter
Fett till baksving

Den 25 mars
Det är sol och lite kallt ute när jag åker till Brostugan för att röka på med Grefve Kjellegård, Don Tomaso och Markku. Avslutar med en tur till Lovö och Vattenverket

Den 14 april
Det är söndag och snöblask ute. Jag åker till Carita och Lasse för att byta däck fram och bak. Hittar ett glapp i bakhjulet. Lagerskålen har blivit för stor. Jag köper ett nytt SKF Explorer och limmar med Locktite 668.
Framhjulet blir knepigt då jag har glömt shimsningen. Till slut finner jag ut den:
Shims vid högra gaffelbenet sett framifrån = 1mm
Shims vid vänstra gaffelbenet mellan hastighetsmätaren och hjulet = 1 mm
Shims vid vänstra gaffelbenet mellan hastighetsmätare och gaffelbenet = 1,5 mm

Den 14-17 augusti

Tiveden med sonen Karl i augusti 2012

Har en härlig tur med Karl som kör sin nya GT 1000. Vi åker till Askersund och vidare in i Tiveden. Vi har tur med vädret och så trevligt. Tiger visar sig dock vara svårstartad

19 augusti
Säsongen med Tiger tar slut när jag tar kompprov: Bakre 15,5. Främre 13;5.
Det är förklaringen till att han är svårstartad.

Den 5 september, 1859 mil
Tar av toppen och konstatera att det är kraftigt glapp i avgasstyrningen. Den har gått 3 613 mil efter det att Ducati Kaemna satt dit den och slarvade. Må Kaemna sjunka sakta i havet. Sannolikt behövs nya styrningar och nya ventiler.

Den 27 september
Åker med Tigerungen till Erik på Proservice i Roslagen, Bergshamra. Bestämmer mig för att renovera båda topparna. Det kommer att kosta lite över 8000 kr. Nya ventiler, fräsning av säten och nya styrningar samt shimsning. Jag lämnar främre toppen och ska återkomma med den bakre.

2013

Vinter 2013, 1859 mil
Den 29 november
Åker och hämtar mina nyrenoverade toppar hos Erik på Proservice. Det snöar kraftigt och tar hela förmiddagen

December
Monterar topparna och gör först rent kolvarna. Allt går bra. Synkning av motor: Bakre kolv i topp. Avfasade sidan på båda ”halvmånarna” ska vara utåt.
Lossar kopplingskorgen och byter lilla fjädern till växelföraren

Jan-mars

Bakre vinkeldrevet ska shimsas. Renoveraren av toppen påstår att bytet till tjockare packning kräver att shimsningen måste göras om. Efter funderande inser jag att han har fel. Kamaxeln flyter igenom ”huset” och packningens tjocklek spelar ingen roll för shimsningen. Jag lossar på kammen och sätter tillbaka shimset och vips spelet som glappat blir perfekt.

Den 14 april
Premiärtur, fantastisk. Det är skillnad, Erik har gjort ett suveränt jobb med topparna. Samma känsla som alltid. Vet inte hur jag ska beskriva den. Bara underbar, mäktig, fri, vacker och full med kraft

Den 1 maj
Som alltid till Skokloster, som alltid en smula vemodigt när man kör hem

Den 20 maj
Kör en härlig touring i Östergötland och bor över på Yxnerums hotell och konferens. Det är vacker väder som dock slår om till regn och dis på hemvägen. Vi hamnar på en grusväg och jag kommer hem med en skabbig Tiger men det var en häftig upplevelse. Motorn har aldrig gått bättre. Vilken lycka.

Den 8 juni 2013
Vajern till hastighets mätaren är trasig. Jag är på väg hem från ett besök hos Karl i Uppsala. Det är sen kväll och skymning. Jag kör precis i framkanten av ett oväder och försöker hålla undan. Bakom mig finns nattsvarta moln. Jag stannar vid ett vägskäl och lagar provisoriskt. Den som sitter på är minst 20 år gammal. Jag hinner iväg i sista minuten, jagad av hårda vindar och regnstänk. Vi håller undan och vi klarat oss ända hem utan att få regn på oss. Väl hemma Upptäcker jag att fjädern  till högra fotpinnen har gått av. Beställer ny vajer av Panta. Hittar till slut fjädrar som passar på nätet. Polerat stål från Kalifornien, ursnygga men svindyra.

Den 21 juni
Monterar fjädrar och ny vajer till  hastighets mätaren

Den 25 juni 1987 mil (11 987 mil totalt)
Byter olja. Q8 Racing Helsyntet 10-50. Oljorna var inte bättre förr. Men allt annat var bättre förr.
Fett till baksvingen

Den 11 juli 2013
Byter vajer till varvräknaren
Främre kåpan till vinkeldrevet har börjat läcka olja. Begriper inte varför.

 2014

Vinter 2014
Tiger mår så bra att det inte finns mycket att skruva på.

Den 5 april
Premiär tur till Lovö. Min tennisarmbåge protesterar vilt. Det kostar på att dra in kopplingen och jag inser att jag inte kommer att kunna köra honom förrän den usla armbågen läkt.

Den 22 juli
Besiktigar Tiger. UA, kör en tur för att pröva armbågen. Nej den vill inte.

Den 31 augusti
Äntligen, armbågen har gett med sig. Vi tar en tur till  Lovö. Känslan finns där. Det är fantastistiskt. Men Tiger vill inte gå på tomgång. Jag borde ha kontrollerat ventilerna i vintras.

Den 1 september
Jo då! Som jag trodde. Främre avgasventilen, stängande shimset. Spel på 0,10 skal vara 0,00. Inte undra på att han inte vill går på tomgång. Det tar en vecka innan jag får de nya shimsen.

Den 5 oktober
Äntligen en tur med Tiger. Det har varit en intensiv september. Jag lyckas sälja Tigerungen och köpa en i stort sett ny Multistrada Granturismo som min dotter döper till Shere Khan. Hinner med tre dagars touring i Östergötland plus 100 mila service på K3 innan han ställs av. Får tre härliga höstdagar med strålande sol. Vi bor på Idingstad Säteri ett av mina favos. Vi har tur det är gott om rum och jag blir uppgraderad till stora huset. Shere Khan är mäktig och beter sig i vissa lägen som månraket. Jag är inte riktigt säker på hur jag ska hantera honom. Jag är noga med att hålla honom kort. Det är jag som bestämmer.

2014-09-29 18.47.40

Shere Kahn utanför Idingstad Säteri i Östergötland

Nu denna höst söndag är det äntligen tid för Tiger

Vi har en härlig hösttur på Södertörn tillsammans med Don Tomaso och Schnitzelbränner. På en raksträcka börjar Tiger hacka vi 4000. Över 5000 vill han inte. Vi klarar oss hem.

Den 14 oktober
När jag kollar tändkablar och elsystem så hittar jag en trasig jordkabel till främre tändboxen. Det är inte mycket att säga om. Den är 35 år gammal. Byter på båda.

Tar en härlig provtur ut på Ekerö. Nu går han lydigt upp till 6000 varv men smäller fortfarande vid avdraget. Ganska rejält. Nya kontroller. Finner att gasvajern till främre har repat upp sig och fastnar när man vrider av gasen. Där har vi förklaring till smällarna. Åker till cykelhandlaren och köper nya höljen och vajer till cykelväxel. Dessa ska nämligen vara av mycket bättre kvalitet och löpa jämnare i höljena än motsvarande original. Det har gått 31 år sedan jag satte dit de fina Tomaselli handtagen. Jag köpte dem på MC-Huset i Malmö av Roland Poll. Jag minns att det var knepigt att få rätt längd på gasvajern. Av den anledningen mäter jag längden flera gånger innan jag löder dit nipplarna. Det är av samma sort som jag lödde dit, den gången för 31 år sedan. Jag fick ett antal av en god vän som ända sedan dess legat i ett fack i en av Tigers lådor. När jag är klar och fått allt på plats sitter jag en lång stund och funderar över det faktum att det är trettioett år sedan. Tiger står vid garagets ena långsida. den bästa platsen. Kromet och hans lackering i svart och guld blänker i det elektriska ljuset. Det är den vackraste motorcykel som jag vet, tänker jag. Sedan släcker jag ljuset, stänger dörren och går därifrån.

2015

Den 8 mars  (12173 mil)

Tiger startar på första kicken. Jag småler och är lycklig över att att det är vår. Aldrig någonsin tidigare har jag gjort provtur med en motorcykel så tidigt, tänker jag när vi tar den traditionella turen ut på Lovö.

24 mars
Den tidiga våren fortsätter. Idag blev det en härlig tur ut på Färingsö. Lite småpyssel att göra:
– Fixa gummiskyddet där gasvajrarna går in i handtaget
– Låsa främre flänsen till avgasröret med ståltråd
– Fylla på bromsolja

27 mars
På väg hem från Vaxholm skär hastighetsmätardrivningen ihop. Lagade ihop den men den går sönder igen. Det blir en ny VEGLIA 501133 25/9 . Det gäller att hålla tungan rätt i mun så att inte utväxlingen blir fel.

3 juni
Läcker olja från kåpan med varvräknarinfästningen. Planslipar och får den tät.

15 juni
Byte bromsolja fram

26 juni (12281 mil)
Rengör bromsbackar, sandpapprar och slipar torkar med rödsprit. Hoppas gnisslet försvinner.

2015-08-24 13.05.29

På väg till Stegeborg en dag i augusti, Vikbolandet

Den 19 oktober
Valda delar av Cigarrkommissionen är på Åland. Vi ska strax ge oss iväg på dagens rundtur. Strax kommer det att klarna upp och bli sol och blå himmel men dagen slutar i en tragedi då Anders Mansén, min vän omkommer i en banal motorcykelolycka där allt som kunde gå fel, gick fel.

2015-09-19 10.02.49


Besöket på Ålands Fotografiska museum i Pålsböle gamla skola. Strax därefter omkom Anders.

2016

Vinter 2016
15 mars
Sent ska syndaren vakna
– Byter motorolja
– Fett till baksving
– Oljar kopplingsvajern

Torkar av och putsar upp Tiger. Betraktar mitt verk. Jag slås alltid hur vacker han är men för att riktigt se det så ska han helst vara utan sällskap av andra motorcyklar. Det är 36 år nu. En del av mitt liv.

20-22 maj
Kör en magisk tur till Vadstena och möte med delar av SDK (r) Avfärden är inget vidare. Jag har satsat på att hinna till Vadstena före klockan tolv innan ett hotande regnväder anländer väster ifrån. Väl söder om stan så infinner sig det där svårdefinierbara flytet. Plötsligt är Tiger och jag helt fria. Det är underbart att köra motorväg. Det är knappt vi vill stanna i Nyköping för att tanka. Därefter blir nästa stopp utanför Vreta Klosters kyrka. Innan vi på småvägar kör över Östgöta slätten till Vadstena. Det tar lite längre tid men vägarna här har vi aldrig tröttna på att köra. Priset vi får betala är att det börjar regna två mil söder om Vadstena.

10 juli (2545 mil)
Vi kommer hem efter två fantastiska dagar i Östergötland. Bor över på mitt favoritställe i Östergötland. Det blev inte så mycket kört med Tiger i maj – Juni. Stora resan i Lettland, Litauen,

Det magiska turen - Tiger i Östergötland

Det magiska turen – Tiger i Östergötland

Polen och Tyskland gjorde jag med Shere Kahn. Men nu har vi haft en touring på småvägar där jag ännu en gång inser att inte ens en Multistrada kan konkurrera med en Tiger. Han har nog aldrig vare sig gått eller mått så bra som nu. Det är en kraftfull motorcykel. Låt vara att effekten inte räcker för att hålla marschfarter på 150 km/tim men i gengäld så finns det sorts själ i min Tiger som inte är dataritad och som kräver omvårdnad men som ger något odefinierbart tillbaka. Jag sitter allra bäst på honom. Jag kan om jag vill köra 15-20 mil utan uppehåll. Han är sävligare i styrningen och därmed inte så nervös. Hans morrande vid avdrag tröttnar jag aldrig på att lyssna till. Han är en riktig Tiger.

Nu är det dags att byta packboxen vid utgående drevet. Det är sex år sedan och han har rullat 2500 mil sedan dess.

11 juli
Nya däck, bak och fram. Förra gången det var byte var 2011. Sedan dess har Tiger rullat ca 1000 mil. Nu blir det inte Pirelli utan Michelin

22 juli
Inser att det är dags att byta hållare på Tigers flytande bromsskivor.

2 september
Åland ännu en gång. Nu för att minnas Anders och den förfärliga olyckan förra året. Fredagen bjuder på sol och blå himmel. Jag anländer redan vid lunchtid till Mariehamn och bestämmer mig för att köra till Bomarsund och äta lunch. Jag njuter av färden ända tills Tiger får ont i växeln. Plötsligt är den låst till fyrans växel. Jag märker det när vi kör in i Jomala kyrkby.  Jag har emellertid tillägnat mig en mer fatalistisk inställning till både mig själv, Tiger och den värld som omger oss. En Tiger kan starta på fyrans växel så vi kör vidare till Kastellholm och hittar ett trevligt ställe att äta på.

6 september 12 610 mil
Skruvar loss transmissionskåpan. Lossar kopplingen, sätter kofoten i kopplingsdrever och får loss korgen. Jo, då, det är den lilla fula fjädern som denna gång gått av nästan helt. Byter till en ny som jag lyckligtvis har hemma.

I samband med att jag lossar kåpan upptäcker jag att lagret som sitter i kåpan, där yttersta delen av vevaxeln vilar, har blivit så slitet att vevaxeln snurrar runt i lagret. Antingen är det vevaxeln eller lagret som är slitet. Hur som helst, efter en viss vånda så limmar jag fast lagret med med Locktite 243. Dagen efter konstaterar jag att limmet fungerade. När jag ska sätta på vänster sidokåpa så upptäcker jag att fästet som ska gå om i gummibussningen har lossnat. Det blir till att limma en gång till. Det blir några härliga mil till innan det är dags ställa in Tiger för vintern.

5 november
Säsongen slut 12619 mil. Det blev sammanlagt 253 mil, inte så många men desto mer minnesrika.

14 november
Börjar med att justera pakethållaren. Det blev bärgning från Kapellskär när jag skulle hem från Åland. Bärgaren spände fast min stackars Tiger med sådan kraft att pakethållaren trycktes ner och gjorde så att det inte gick att lossa sadeln.

Shimsar, det tar två dagar. Får slipa ner stängande på utsug, främre cylindern. Bannar mig själv för att jag slarvade förra gången eller så är ventilen bränd. Måste ta komprov.

Mäter upp centralstödet. Efter många turer med lån av Partikels centralstöd så inser jag att det inte är någon bra idé att korta mitt stöd. Jag målar om det.

29 november
Skruvar av gaffelbenen. Dessförinnan har hastighets-och varvräknaren fått åka till Instrument JIGE AB i Leksand på hälsokur.

Byter olja och packboxar i Manxtongaffeln.

Byter alla 24 hållarna till bromsskivorna. Mest slitna är skivan på bakhjulet. Spelet får vara högst 15 mm. Dock borde man kunna gå upp till 20 mm. Risken ökar emellertid då, ökat spel ger större slitage.

När jag monterar gaffeln så upptäcker jag att stråkastareflektorn är sönder. Det blir till att leta efter en ny reflektor. Förra gången var 1996.

29 december
Någon original finns ej att få tag på så jag köper en replacement av Biscaya. Den har emellertid ett glas som är 15 mm högt. Originalets är 10 mm. Det gör att den reflektorn inte passar i sargen. Det blir till att byta glas i den nya, vilket inte är helt lätt. Jag får krossa det det nya glaset eftersom det är fastlimmat på reflektorn. Därefter så limmar jag dit det gamla glaset på den nya reflektorn. Det ny glaset gick i tusen bitar. Inget roligt jobb. Glaset på den gamla trasiga reflektorn var lätt att ta bort.

2017

Vinter 2017 (12 619 mil )
I år är det stora projekt:
– Byte av olja och packboxar i Maxton framgaffel. Packboxarna har samma mått som original
– Korta stödet för att göra det lättare att få upp honom på centralstödet
– Renovering av hastighets- och varvräknare
– Shimsning ventiler
– Fett till baksving
– Nya infästningar som håller ISR flytande bromsskivor, 24 stycken totalt.

De flesta är redan genomförda. Det som återstår är att JGE ska bli klara med hastighets och varvräknaren. Först i mars får jag tillbaka dem.

Till slut kompprov. Allt ok. Tiger får stå under sitt täcke för nu är hög tid att bröja med att bytaremmar och justera ventiler på Shere Kahn. Det kommer att ta två månader men det vet jag inte då som tur är.

26 mars
Provtur med Tiger. Det nya RUKKA stället är en aning stelt

7 april
Rullar ut Tiger för en tur till Färingsö. På garageplan klantar jag mig och tappar honom åt höger. Förfärligt. Jag inspekterar skadorna. Otroligt endast bromspedalen är aningen krökt. Efteråt kan jag under lång tid höra de hemska ljudet när han dunsar i asfalten. Turen till Färingsö blev ändå ganska bra.

1 maj
På väg till Ducceklubbens 1:a maj  träff på Jägarförbundets kursgård i Östra Malma går hastighetsmätardrivningen sönder igen. Strax söder om Mölnbo. Väl hemma upptäcker jag att jag monterat hjulet fel så att drivningen kommit i spänn. Beställer en nu för 800 kr. Det var bättre förr då kostade en ny drivning ca 300 kr.

12 Maj
Strax norr om Vadstena. Vi är på väg till Vadstena möte. Exp kör bakom. Ända sedan Nyköping ha jag varit lite på min vakt. Då uppstod nämligen ett speciellt tickande ljud i motorn samt ett lite mystiskt beteende från koppling. Hittills har det varit en härlig tur. Trots att det var mellan +3 till + 4 grader hela vägen från Stockholm  till Norrköping, frös jag inget alls. Rukka stället är helt otroligt. Händerna har klarat sig bra bakom vingarna till Tigers kåpa som effektiv skärmar av fartvinden. Kallast var det om ansiktet.

Plötsligt kör ExP om och viftar att jag måste stanna. Jag kör in på en lägligt placerad parkeringsficka. När jag saktar ner sveps jag in i ett moln av förbränd olja. ExP;s Hyperstrada som kört bakom har blivit nedskvättad med oljestänk från den stackars Tiger. Jag stannar motorn. Hela bakdäcket är vått av oljan. Det har gått hål i transmissionsskåpan.

Min Tiger som aldrig förr stannat på vägen har fått motorhaveri. Bärgning tar två timmar. Jag liftar in till Vadstena med bärgaren. Tiger får åka till Skärblacka utanför Norrköping. Själv blir jag sjuk. På söndagen proppar Petrus i mig Alvedon och några andra för mig okända piller. Med hjälp av dessa lyckas jag köra till Sheraton i Stockholm där jag lämnar in hyrbilen. Jag är riktigt dålig när sätter mig i taxin. Hemkommen tar jag tempen, nästan 40 graders feber. Både Tiger och hans husse är sjuka.

5 septemer
Nu har äntligen fått tid att skruva på Tiger. När jag lossat transmissionskåpan kan jag inspektera skadorna. Det första jag ser är att svänghjulet som hålls av sex skruvar har lossnat. Några av skruvarna hittar jag i kåpan. Ytterligare två fiskar jag upp ur sumpen med hjälp av en magnet. En av skruvarna som ligger i kåpan saknar huvud. Antagligen är det den som igenom som kommit i kläm mellan kopplingskorgen och kåpan pressats rätt igenom. Genom hålet rann oljan rätt ner på det avgasröret.

Skadorna:
– Kåpan, hål på undersidan jämte en en decimeter lång spricka. Skruvfästet invid växelaxeln är skadat. Där finns även en rejäl spricka. Måste svetsas.
– Skador på kopplingens lamellhållarna som är krökta. Dessa går att böja tillbaka
– Svänghjulet är löst men flera av skruvarna som höll detta har gått av i gängan. Att ordna det är ett jobb för en mekaniska verkstad.

Det transmissionskåpan som är det stora problemet. 

Kåpan lämnar jag till Kalle som äger Aero-Svets i Vällingby. Han har svetsat i flygplan på alla möjliga ställen och vet vad han talar om. Dessutom renoverar han stjärnmotorer till flygplan och är mer än kunnig i den tolvcylindriga Merlin motorns konstruktion. Den som sitter i Spitfire.

Han inspekterar genom förstoringsglas och berättar om aluminiumets alla mysterier. Inte minst frekvensen av kisel gör det svårt att svetsa. Sprickorna är värst och kräver lång tid. Dessutom finns alltid risken att en aluminium kåpa slår sig, som han säger. Ty den måste hettas upp så att all

Den svartmarkerade fick slipas ner

olja i sprickorna förångas. Risken är då stor att kåpan ”slår” sig. Det är precis som sker. Den slår sig och måste planslipas. Det Kent Lind i Hedermora.

Också han en av de få som vet vad han talar om och som inte säger mer än vad han kan stå för. Han gör jobbet två gånger. Det visar sig att när jag monterat kåpan och provkör så läcker det olja. Det blir att ta bort alltsammans. Kalle får inspektera länge och väl genom förstoringsglaset innan han  finner en ca 4 mm lång liten spricka på undersidan. Ny svetsning och ny planslipning. Denna gång måste Kent flera millimeter. Han hyser oro för att lagret ska ha påverkats och jag får sända efter ett  nytt som tål sidkrafter. Han gör åter ett suveränt jobb. Kåpan är plan och lagret har inte gått sönder (efter 200 mil)

Det blev en del meckande med tänd pickuperna som blev nödvändiga att demontera. I samband med detta bytte drog jag nya ledningar. Dock inte inne i kåpan. Originalen verkade helt opåverkade efter nästan 40 år. Det var bättre kvalitet förr.  Här ska man vara noga med att märka allting så att kablarna hamnar rätt i tändboxen.

2018

Vinter 2018 (mätarställning 12 671 mil)

Den 3 maj
Jag rullar ut Tiger. Det är gråväder. Kickar, Tiger startar på andra kicken. Mitt hjärta klappar extra.

Kristi Himmelsfärds helgen inträffar den 10 maj. SMHI håller vad man utlovat. Varm och vacker väder. Provturen går ut på Lovö. Jag blir överraskad av känslan att sitta på honom igen. Av gången i motorn, ljudet och känslan som är så totalt annorlunda men mycket större än den som jag känner när jag kör Multistradan.

21 juni
Jag tar tag i problemet med främre flottören som envisas med att hänga sig. Det är ny i vit plast som jag satte dit för något år sedan. Jag byter tillbaka till originalet. Problemet försvinner. Men han envisas med att puffa och nysa vid 3000 varv. Jag minns att jag någon i slutet på nittiotalet hade ett liknande problem och att jag då använde ett vattenpass för att få främre förgasaren att komma i vågrätt läge. Jag kör om denna operation. Vips, puffandet är borta. Jag småler när jag den lilla provturen. Snar är dags för den sista besiktningen.

Den 4 juli
Tiger och jag beger oss söderut till våra favorittrakter i Östergötland. Vi kör över Stegeborg. Sover över i Yxnerum. Nästa dag fortsätter vi till Tåkern och tar in på Svanhals vandrarhem.

Tiger i Stegeborg 2018

Jag äter en sen middag på Restaurang på Hörnet i Vadstena. När jag ska köra därifrån har mörkret fallit. Tiger glänser så där magiskt han kan göra i gatlyktornas sken. Klockan närmar sig tolvslaget när vi kör ut genom Vadstena. Det är en magisk natt. Vi lufsar runt på vägarna öster om Omberg över Bjälbo och Skänninge innan vi är tillbaka i Svanhals.

Den 6 juli
Vi är på väg tillbaka till Stockholm. Det är dags att ta rast. Jag stannar med motorn igång.  Det var en dålig rastplats som är belagt med grov stensingel. Jag bestämmer mig för att köra vidare då dör motorn. Tvåans växel ligger i. Det nödvändigt att dra upp honom på stödet för att kunna kicka. När jag tar i  känner jag hur han lutar utåt. Jag hinner se hur ena benet på sidostödet sjunker ner i marken innan jag inser att jag förlorat kampen. Han ramlar handlöst på sidan.  Det blir repor på kåpan och på contidämparen.

Det blir inte så mycket mer kört. Kåpan måste ordnas. Att hitta rätt färg blir det stora problemet. En mörk höstkväll träffar jag Kent Lind som bor på hotell söder om stan. Han är i Stockholm och jobbar. Han får kåpan och ska lacka om den.

2019

Vinter 2019 (mätarställning 12 801 mil)

Det  blev mer komplicerat att finna rätt färg än vad jag trodde  att det skulle bli. Den enkla quick fix, som de som alltid  vet, rekommenderade var att man enkelt ”skannar in färgen” och vips får man  fram blandningsförhållandena. Det stämde inte alls. En kunnig billackerare tog ner mig på jorden. I Tigers fall handlade det om den speciella guldfärgen som pryder sadelkutsen, tanken och kåpan. Det kåpan  som hade fått repor i sin guldfärg. Den var ursprungligen en helt svart Shoei kåpan som jag var inköpt 1980 på Roffes i Stockholm som då ännu låg på Blekingegatan. Jag och min vän Mats Arborelius som hade en lika dag slipade ner våra kåpor för hand. Sedan tog Mats dem till Motorami i Uppsala för lackering vintern 1981. Där blandade man för hand guldfärgen men den blev lite för gul jämfört med tank och sadelkutsen. I övrigt hade de gjort ett suveränt arbete.

Färgkoden var inte helt enkel att finna. Till slut fick jag via nätet fram att koden hade beteckningen DUC A16 Oro. Det var emellertid bara halva segern. Det gällde att också att finna blandingsförhållandena. Det var svårare. Till slut fann jag Spraydosen Shop i Tyskland. De kunde blanda till färgen. Priset var 700 kr för en deciliter.

De visste också att berätta att färgen ursprungligen blandades i Frankrike i början av 1950 talet. Det således ingen egen blandning som gjorts på fabriken.

19 juni
Ännu inget kört med Tiger. Kåpan är klar. Det tog tid att lacka. Nu gäller det att hitta en tid för att hämta den. Till slut bestämmer Kent Lind och jag att vi ska träffas vid Heby Sågverk där han är och jobbar. Det blir den 24 juni som jag kör dit med Shere Kahn och får kåpan. Spänner fast den på bagage hållaren, inlindad i ett stort vitt täcke som jag hade med mig. Det ser lite konstigt ut när vi kör tillbaka. Men vad gör det. Det är härliga vägar och underbart väder.

28 juni
Monterar kåpan och upptäcker att färgen är brunsvart när jag jämför den med den svarta färgen på Tigers sidostycken. Jag blir inte särskilt glad. Kåpan får sitta på med det blir reklamation till Kent. Han meddelar efter att ha sett mina foton att färgen helt enkelt inte stämmer och säger, som den hedersman han är, att han givetvis ska fixa till det. Slutet på den historien blir emellertid att kåpan blir ”svartare” efter hand som dagarna går. Efter en månad som konstaterar jag att den svarta färgen stämmer rätt väl med Tigers svarta tank. Förmodligen år det ett resultat av att färgen härdats. Kent har kan inte finna någon annan förklaring.

2 juli
Första turen, som alltid till Lovö. Kopplingen hugger. Det är olja som kletat fast på lamellerna. Tiger har stått alldeles för länge. Men jag chansar på att det går över, vilket det gör, efter en tid. Jag känner honom.

20 augusti (mätarställning 12 832 mil)
Kåpan är fortfarande lite mystisk i färgen men nu märker jag att den trots allt blivit lite bättre. Ringer Kent som blir på gott humör.

När jag tvättat Tiger uppstår ett elfel. Fram och baklyktan fungerar inte. Inte heller tändningslampan som periodvis är ur funktion. Alltså ingen ström alls. Felsöker i kontaktdonet under tanken. Finner en svart kabel, misstänkt sliten och dåligt infästad. Trycker in den. Det gör skillnad. Nu fungerar allt. Är dock osäker på om det verkligen var felet.

26 augusti
Kör en lusttur ut på Lovö och över Lullehovsbron ut på Färingsö. Det fantastiskt. Jag tröttnar aldrig och i år fyller Tiger 40 år. Jag bestämmer mig för att jag måste skriva en artikel i Cucciolo om att han för 40 år sedan, 1979 lämnade bandet i Bologna. Jag firar med en koppa kaffe och kanelbulle hos Pressbyråkiosken i Drottningholm samt röker en cigarr och ser på turisterna som trängs in lång kö när de ska borda s/s Victoria som ska ta dem in till Stadshuskajen.

Kamskaftare i Mariehamn på Åland

1 september
Just hemkommen från årets Ålands tur. Där vi, förutom att kör touring på öns många fina vägar, även besöker Anders Manséns grav. Åland blir aldrig sig likt sedan Anders gick bort. En glädje är dock att Anki och hans söner verkar må bra när vi träffas och dricker kaffe  och äter bakelser. Tiger går som en mätt katt. Dock krävs en enklare justering av lyktan. Kåpan hamnade lite fel när jag monterade den.

2 september
Tur till Flygmuseet i Nyköping. Det är lagom temperatur, nästan vindstilla. Södermanland visar sig från sin bästa sida. Vi kör endast småvägar som jag önskar aldrig ska ta slut. Fram vid flygmuseet träffar jag min gode vän Cay Bjurqvist. Jag vill veta mer om hans tid som draken pilot i flygvapnet under det kalla kriget. Vi var ju båda två en del av den tiden och det blir ofta att vi talar om den tiden. Vi blir där och ser på utställningen, dricker kaffe och pratar ända tills de stänger men personalen, som känner Cay, säger att de är beredda att förlänga. Tar en lång omväg tillbaka till Stockholm. Vi har gått om tid. Eftermiddagen är obeskrivligt vacker, vi är så gott som ensamma på vägarna och Tiger verkar gilla detta lika mycket som jag.

14 september (mätarställning 12 900 mil)
Tur till Vaxholm med en god vän, BMW. Han har ägt en Ducati ST 3 som han tourade med i USA på den tiden USA var USA. Det slutade med en kollision med en hjort på landsväg norr om New York. Han klarade sig men Ducatin var bara att skrota.

På vägen till Vaxholm vill Tiger inte riktigt. När jag frestar lite och gasar på, så misständer han vid femtusen varv. Jag kommer aldrig fram till Waxholm. Problemen ökar och jag lyckas  linka hem på lågvarv med en fräsande och spottande Tiger.

Dagen efter kontrollerar jag. Tiger får ingen eller en svag gnista på bakre cylindern. Checkar tändkablarna som verkar ok men nu finns den ingen gnista alls. Nu kontrollerar jag mer noggrann:
– Mäter Dyna spolarna. Bakre 19,4. Främre 19,1 (motstånd). Således helt ok.
– Mäter upp motstånden. Båda visar 0,1 på mätaren. Även där ok.
Men Tiger vill helt enkelt inte. Felet är är något annat. Men vad?

           Anslutningar före renovering

18 november
Tillbringar en god stund med att kontrollera alla kabelanslutningar till tändningen. Alla verkar ok. Börjar misstänka pickupen till den bakre som sitter överst. Med hjälp av av två magneter sänder den en impuls till tändspolen varje gången ”klacken” passerar. Klacken sitter på en rotor som i sin tur sitter på vevaxeln. Den kan ha rört sig. Monteringen av dessa sker med ett särskilt verktyg. Avståndet till klacken på rotorn som är ca 7 mm ska justeras in med en noggrannhet av 0,04-0,05 mm. Nu bestämmer jag med för att renovera hela elsystemet. Det har varit för mycket småfel under de senaste åren. Det är dags efter 40 år.

              Efter renovering

Funderar fram och tillbaka. Ska jag konverterar till en helt modernt system men fuktsäkra kopplingar? Eller byta hela kabelstammen? Det blir Cay som får in mig på rätt väg. Var är det för fel att behålla originallösningen men förbättra den? Han har rätt, tänker jag. Den har ju i stort sett funkat bra i 40 år. Så projektet får bli att renovera det som sitter på.

När jag går igenom elkablarna så finner jag att de flesta är förvånansvärt fräscha. En del är oxiderade på ändarna. Något byte av kabelstam är inte nödvändigt. Istället klipper jag bort det som är oxiderat och byter samtliga anslutningskontakterna och förbättra fuktskyddet med hjälp av krympslangar. Tändsystemet ska jag emellertid byta samtliga kablar på.

2020

Vinter, mätarställning 12 900 mil

De båda Dyna spolaren gör otroligt stor skillnad mot originalen

Jag gör det mesta i lugn och ro i januari. Samtidigt testar jag båda tändboxarna genom att pröva främre cylinderns tändbox på den bakre och tvärtom. Det blir ingen skillnad. Felet kvarstår. När jag lossar Dynaspolarna så upptäcker jag att  Dynspolen till de bakre är svårt oxiderad i kontaktblecket. Gummiskyddet på tändkabeln har lossnat och det har kommit in fukt. Här är felet tänker jag. Äntligen.

Jag tar med spolen och besöker Kalle på Aero svets.  Han kommer på att man kan såga ett jack bakelit höljet och komma åt att göra rent. Bågfilen åker fram och snart ser man hela kontaktblecket . Kalle slipar bort allt som oxiderat. Ger mig en bit silverlod och berättar hur jag ska och löda fast tändkabeln i anslutningsplattan. Och därefter limma fast den avsågade bakelit delen.  För säkerhetsskull gör jag samma operation på den andra spolen. Nu ska det väl ändå fungera. Jag testar. Ingen gnista på bakre! Felet är kvar. Nu kan det bara vara pickupen som det är fel på.

Min skiss över tändsystemet

2 april
Jag tar bort transmissionskåpan. Il Principo har lånat ut sin tolk med vilken man kan mäta in pickuperna så att dessa sitter rätt. Den bakre pickupen har ett avstånd på 0,20 mm. Avståndet tolken – pickup ska vara plus minus noll. Vilket det är på den främre cylinderns pickup. Ritning över Tändsystemet

Men hur jag än placerar pickupen så vill det inte bli någon gnista. Till slut ringar jag Biscaya men där är det data fel och lusten att diskutera pickup problem på en kamskaftare inte särskilt stor. Så det blir att jag ringer Back to Classic i Holland. Jo, det händer att en pickup går sönder berättar Harné som driver företaget tillsammans med sin far. Felet kan vara svårt att se. Det kan var ledningar och infästningen av dessa i pickupen. Även om de ser hela ut så kan metallen i ledningen vara dålig. Han frestar med deras utbytes system.

– Men då försvinner väl de typiska fyra stegen som utmärker Bosch systemet, säger jag. Det vill säga i Bosch systemet så  flyttas inte  tändpunkten fram steglöst som i ett modern tändsystem utan gör det i fyra tydliga steg som är lite charmigt. Har jag använt Bosch i 40 så kan jag använda det i 40 år till tänker jag. Det blir utbytes pickuper för 2 500 kronor. Dessa köper jag från Back to Classic i Nederländerna.

Under allt testande upptäcker jag att batteriet har tagit slut. Köper nytt på Biltema. Det förra satte jag i 2007 också från Biltema. Det höll alltså 13 år.  I väntan på Pickuperna renoverar jag de uttorkade läderväskorna som jag köpte på Raceway för några år sedan. Där hängde de i skylfönstret många år skyltfönstret. Utsatta för solen. Lädret var helt uttorkat. Jag dränker in det med läderbalsam. Efter flera omgångar så mjuknar lädret. Fixar nya fästen. Det blev rätt snyggt. Kamraterna häcklar mig senare med att det ser ut som HD väskor. Jag konstaterar att vi inte har samma smak i detta avseende.

11 maj
Pickuperna anländer i en stor kartong. Back to Classic är noggranna.

13 maj
Monterar de nya pickuperna. Monteringen går bra! Men kommer de att fungera?

14 maj
Prövar att dra runt motorn. Ingen gnista på den övre. Byter jag, så flyttar felet. Alltså är de fel på den övre. Samma som tidigare. Lägger på Tiger, hans täcke. Tankarna är svarta och dystra när jag lämnar garaget. Men åren har lärt mig, att i sådan stunder ska tanken lämna problemet och vara någon annanstans. Det är ett av Generallinjens axiom och viktigt att följa. Jag gör mig en god kopp kaffe, tänder en cigarr och tar fram Nietzsches ”Bortom gott  och gott” och läser hans afroism 292. Jag gillar hans beskrivning av vad filosof är. Inte för att att jag själv gör anspråk på att vara någon filosof, så finns det vissa saker där, som jag känner igen mig själv i. 

18 maj
Är på bättre humör. Jag har tänkt en del i mellantiden. Nu ska jag pröva justerskruven som man når genom ett hål på transmissionskåpans övre del. Det märkliga är att verkstadshandboken förbigår dess existens. Jag flyttar ställningen med pickuperna. Drar runt motorn några gånger. Plötsligt blir det gnista på den bakre. Men jag tycker att den är av sämre kvalitet jämfört med den främre. Dessutom blir det uppehåll. Fundersam lämnar jag garaget. Kan det vara så att själva fästet i aluminiumet i kåpan har flyttat sig i samband med att den hettades upp för svetsningen?

20 maj
Åter i garaget för att ta en dust med pickuperna. Har bestämt mig för att ytterligare rucka på ställningen med hjälp av justerskruven. Bäst att testa  en gång med nuvarande inställning innan jag börjar skruva. Nu tycker jag att den bakre ger minst lika bra gnista som den främre. Gnistan är också mer regelbunden. Jag håller på och en stund och kollar. Sedan bestämmer jag mig för att sätta på tanken och provstarta.

Jag rulla ut Tiger. Flödar förgasarna. Slår på tändningen. Trampar ner kicken. Det tar stopp! Har kolvarna fastnat? Jag lirkar med honom lite. Jag känner honom. Han kan ibland uppföra sig som en sur islandshäst.  Nu går det och jag rör på kicken för att komma till ”trampläge”. Trycker ner kicken rejält. Tiger startar med båda cylindrarna, samtidigt! Med ett ilsket rytande som om han undrade vad jag hållit på med. Han går klockrent och har aldrig någon gång tidigare visat en sådan respons på gasen. Jag är helt perplex! Lyssnar ett tag. Jo, det är sant han går klockren! klockan är tolv minuter över tre på eftermiddagen den 20 maj 2020. Känner mig matt efter denna upplevelse. 

21 maj
Skruvar ihop det sist, sätter på sadeln. Vågar knappt hoppas att succen från i går ska upprepas. Flödar båda förgasarna. Trampar ner kicken. Han startar direkt med samma rytande. Jag kör iväg på en kort provtur. Växelpedalen sitter för högt men vad gör det. Jag känner inte igen min Tiger. Han har fått avsevärt mer kraft. Går helt klockrent. Det störande puffandet runt tretusen varv är helt borta. Han är underbart mjuk i motorgången men som vanligt inte på låg fart och och med för lågt varv. En kamskaftare är inte gjord för trafikköer och lågfart. Den är skapad för banan eller landsvägen. Det blir en kort tur men en av det mest fantastiska på länge. 

25 maj
Efter en hel del skruvande och fixande under förmiddagen så är nu Tiger mer eller mindre körbar. På eftermiddagen blir det en kort tur för att ställa förgasarna. Ryckigheten minskar då jag ställer ner tomgången. Han verkar var känsliga för luftskruvarna vilket är bra. 

Vädret fortsätter att vara varmt och soligt. Efter middagen har jag tänkt att ta det första riktiga provturen. Som alltid ut på Lovö. Det är en ny Tiger. Hur ska man kunna beskriva det jag upplever? Språket är som vanligt otillräckligt. Efter Lovö bär det ut på vägen som leder till vägarna på Färingsö. Hur många gånger har vi kört här. Allt är bekant och vant men ändå inte. Märkliga känslor lyfter mina tankar och ökar samhörigheten med den motorcykel som jag i år har ägt i precis 40 år. Finns det någon skillnad mellan den första provturen på gamla Finspångsvägen strax söder om Jursla utanför Norrköping i september 1980 och den som jag gör nu? Jag funderar samtidigt som vi vi kommer ut genom skogen och in på den smala asfaltsvägen som går norr om Skå-Edeby flygfält.  

Tiger i maj 2020

Det är en vacker vindstilla kväll, fylld av dofter från fälten och de nyutslagna träden. Nej, det är ingen skillnad men går inte att beskriva vad vad som är min upplevelse i den här stunden och den som var då,. Språket räcker inte. Men på något sätt har jag burit med mig, den där unge mannen som då körde Tiger för första gången. Han är en del av det men längre än så  räcker inte orden. Jag har aldrig egentligen haft något behov av någon annan motorcykel. Anledningen till att det ändå står en Multistrada som heter Shere Kahn i garaget är att tiden nöter på en motorcykel precis som det gör på en människa. När de blir gamla får man vara med mer försiktig och inte slita för hårt. Därför så är det bra om man ska på riktiga långturer att göra det med en motorcykel som är gjort för dagens trafik och sätt att vara. Tiger kommer från en annan tid precis som jag. En god tid, då det individuella ännu inte tingats in under processernas makt. Då tanken ännu var mäktigare än datamaskinen. 

28 maj
Don Tomaso och jag möts vid Skanssundet. Han på sin ombyggda röda Hailwood och jag med Tiger. Det är en solig eftermiddagen med lagom temperatur när vi tar färjan över till andra sidan. Södermanlands vägar väntar på oss. 

Don Tomaso vid Skanssundet den 28 maj 2020

Vi kör söderut. Förbi Trosa, genom Vagnhärad och slår in på Kustvägen ner mot Tystberga. Vi kör under E fyran och fortsätter mot vårt mål som är Öster Malma där Jägarförbundets kursgård ligger. Bitvis är det på vägar som vare sig Don eller jag kan påminna oss om att vi kört tidigare på. Vi möter nästan inga bilar. Solen lyser då och då på den vårgröna fälten och på gårdarnas faluröda hus och lador. Jag känner alltid ett lugn och en frid på sådana vägar, så även nu. Tiger kan nu köras på femmans växel på strax över 3 500 varv. Det har aldrig hänt tidigare. Bensinförbrukningen, visar det sig sedan, har sjunkit från tidigare 0,6 per mil till under 0,5.

Vi stannar på Östra Malma för att dricka kaffe och äta bullar. Vi sitter på en gisten gammal bänk utanför restaurangen med hojarna parkerade framför oss. På andra sidan vägen nedanför sluttningen breder sjön ut sig framför oss. Vi tänder var sin cigarr och talar om saker om gamla vänner lätt kommer in på. Hur det var förr och vad vi gjorde då och hur det kom sig att vi blev ägare till var sin Ducati som vi behållit i så många år. För min del i fyrtio. För Dons del så får han vänta i två år till på sitt fyrtioårsjubileum.

8 juni
Dags för service:
– En av skruvarna på den nedre ventilkåpan har skurit sig i gängorna. Typiskt sitter den längst ner. Don berättar att borrhålet är djupare än gängan. Lånar grannens gängsats för M6 och gängar upp och skruvar i en längre skruv.
– Kollar motoroljan. Fyller på 1/2 liter
– Fett till baksving
– Drar skruven till pickupjusteringen lite till, nu sitter den!
-Justerar ner fotbromsen ca 3 cm.
– Fyller på bromsolja bak och luftar systemet. Det gjorde STOR skillnad! Skäms lite.
– Spänner vänster backspegels justerskruv.
– Justerar kåpan. Riktar upp den så att strålkastaren höjs en aning.
– Sätter dit en original Samsung laddar för mobilen.
– Skruvar av luftskruvarna och gör rent. Genom främre fuktar det bensin. Får ta ur flottören. Sänker den en aning så att de stänger lite tidigare. Vips blev det helt torrt. Men Tiger fortsätter att tjura när man ska kicka igång honom då han är halvvarm. Riktigt vidrigt är det när man ska köra av från en färja.
– Flänsmuttern till bakre avgasröret är lös. Som tur är, så håller ståltråden den på plast. Klipper av tråden, drar åt muttern och pillar dit en ny ståltråd som jag najar fast.

Därefter blir det provtur för att ställa förgasarnas luftskruvar. Efter skruvande får jag ner tomgången till ca 900 varv i minuten. (Det ska egentligen vara 800 enligt verkstadshandboken). Motorn går nu ännu renare. Bensinförbrukningen ligger på 0,42

9 juni
Fantastisk tur till Vikbolandet med färja över Bråviken. Kör i ett svep de 13 milen ner till färjläget. Kraftig motvind. Vi håller ca 130 km/tim hela E-fyran. Tiger har sörplat i sig 0,46/mil då jag tankar i Västra Husby. Har inga klagomål på det.

Tiger väntar på färjan
En nöjd långhårig ägare mitt under covidpandemin på Vikbolandets vägar

Vikbolandets vägar tillhör mina favos. Man tröttnar på dessa. Efter fältlunchen somnade jag i skuggan från en stor ek till suset av vinden i dess grenar.

15 september
Belysningen i varvräknaren fungerar inte. Felet måste ha uppstått under renoveringen av elen. Det får anstå till vintern.

5 oktober 13 278 mil
Härlig tur på vägarna norr om Bålsta. Trivs där. Det är riktiga landet, än så länge. To en lång härliga kaffepaus vid Kulla kyrka som ännu hade bänken utställd. Här är det ordning . Bänken ställs in på vintern. Noterar att kabeln till generatorn svettas olja.

13 oktober
Kan inte låta bli ännu en hösttur med gråväder. Det är runt tio plusgrader när jag kör ut till Lovö. Älskar hösten.

19 oktober 13 307 mil
En riktig höstrusktur ut till Ådö. Endast plus fem grader. Som tur är lyser solen. Körde med skinnställ och mitt fodrade Holländska regnställ. Höll värmen bra men det var kall om händerna. Tre mil. Tiger rullade på opåverkad

2021 13 322 mil

Det blir inte särskilt mycket skruvande under vinter. Mesta tiden går åt till Shere Kahn, mint Multistrada Grand Turismo som behöver nya remmar och koll av ventiler.

På Tiger fixar jag anslutning för batteriladdare samt tvättar bort alla flugor som satt kvar sedan augusti förra året.

Säsongpremiär blir i april.

25 maj 13 383 mil
Märker att Tiger inte vill gå på tomgång. Tänker att det är dags att shimsa. Förra justeringen var vid 13 084 mil. Kollar stiften. Bakre är mörkare än på främre cylindern. När jag mäter spelet har bakre utsug stängande ett spel på 0,08. Det måste bli ett nytt stängande shims. Ringer Chrisse på IBC i Arboga. Jo då han sänder iväg ett nytt på momangen.

30 september
Det blir en tur till Arboga i det fina höstvädret. Tyvärr har jag besvär med nacken. Atros säger sjukgymnasten vid med enda och sista besök. Det går ändå ganska bra att köra men inte helt bra. Det har blivit en hel del körande med Tiger i denna säsong som präglats av två rullande katter utan problem.

2022 13 537 mil

Artroseländet om det nu är det, tvingar mig att avsluta säsongen tidigare.

2 februari
Skriver en lista på vad som ska göras på Tiger:
– Byta motorolja och filter
– Fixa handtaget jag fått av Don för att kunna dra upp Tiger enklare på stödet
– Eventuellt polera kåpan
– Byta däck fram och bak. Bakdäcket har suttit i sedan 2016
– Ordna en snyggar behållare för bromsoljan på styret
– Fett till baksving
– Laga belysningen i varvräknaren, enda felet som uppstod vid renovering av elen 2020.
Ansatsen är god men i praktiken så blir det bara:
– Handtaget som Kenneth Lind ordnar till. Han gör i vanlig ordning ett excellent jobb.
– Byte av olja i motorn

11 maj 13 537 mil
Säsongstart, ovanligt sent men så har det varit en kall vår och det har varit Shere Kahn som jag luftat mig med. Jag mår avsevärt bättre i nacken. Antagligen sammandragningar av muskler i vänster arm och skuldra som uppstod när vi körde hem med bil från Skåne i augusti förra året. Det har varit segt att trycka på triggerpunkter och gymnastisera men det har det varit värt. Nu kan jag kör obehindrat. Sjukgymnasten som tvärsäkert ställde sin egen hemsnickrade diagnos att det var Atros, kan dra åt skogen.

5 maj
Träffar Cay Bjurqvist på IBC i Arboga. Vi dricker kaffe med Chrisse, pratar och har trevligt. Sedan kör Cay och jag ner till restaurangen vid Arbogaån och äter lunch. Det blir en lång lunch med lite lättare samtal då vi äter men desto djupare och mer eftertänksamt vid kaffet. Vi är från samma generation. Halva vårt liv levde vi under kalla kriget, båda anställda i Försvarsmakten, även om Cay var jaktpilot och flög Draken och jag var infanteriofficer så har vi många beröringspunkter. Det som gör att man kommer när i vänskap är att att man behöver inte säga så mycket eller förklara. Man vet vad den andre menar. Att vi har så många fler lika beröringspunkter även i andra saker gör att vi sent i livet fann varandra i en allt djupare vänskap. Cay som är nästar år ska fylla 80 lider av att energin tryter, att han är så trött. Det talar vi en hel om, det och sorgen varje gången kroppen säger ifrån och påminner om att åren är många och de som är kvar är allt färre. Samtidigt har vi roligt, galghumorn är aldrig långt borta. Vi är på gott humör då vi skiljs åt. Som alltid blir han först färdig. Startar och vinkar, fäller ner visiret och drar iväg på gångbron rätt över ån och över på andra sidan. Typiskt Cay, tänker jag och ler för mig själv när jag ser honom försvinna ur sikte när han svänger till vänster in på tvärgatan. Det är det sista jag ser av Cay. På lördagen ringer hans sambo Marianne och berättar att Cay omkom i en olycka på hemvägen. Jag saknar Cay. Nu när han är borta för alltid inser jag hur när vänner vi var. Det är tomt hål som uppstått. Livet ska som alltid, gå vidare men för varje förlust man gör så finns ännu en saknad kvar som man bär med sig.

14 maj
Sotigt stift på främre. Gör kompprov. Främre 12 Kg. Bakre 13 kg. Nöjer mig ts.v. Kopplingen är inte helt ok. Får ibland släpp med kraftiga hugg som följd. Det går bättre när jag är noga med att släppa ut hela kopplingen innan jag ger gas. Byte av kopplingsfjädrar?

17 juli
En härlig tur till Skokloster och åter, Känns inte rätt att köra hemma. Det blir en längre tur över Övergarn och ner till Ekolsund. När jag ska köra ut på gamla E 18 blir det tjuvstopp. Flödar och kickar. Nej, Tiger vill inte. Genomsvettig släpar jag honom över vägen till busshållplatsen. Tar fram verktyg och kollar stiften. Torra båda. Monterar stiften och vrider på reserven. Tiger startar direkt.

21 augusti
Kör uteslutande med Tiger. Den där speciella känslan som är förknippade med denna motorcykel försvinner inte. Idag har vi en härlig tur till Svinnegarn och möte med god vän. Vi möts vi kyrkan och kör en liten tur väster ut innan vi svänger av och kör in i Enköping och ner till hamnen. Vi hittar en bänk och dricker kaffe och röker var sin cigarr. Hem blir bara härliga småvägar. Det blir sammanlagt 19 mil.

8 oktober
Det har blivit flera trevliga turer i september. En av de sista gjordes idag till Sigtuna. Det är plus 15 grader och sol. Dricker kaffe på en bänk i Sigtuna och röker en lite cigarr. Ser ut över Sigtuna fjärdens blåa vatten med solglitter i vågorna och njuter av solvärmen. Kör hem över Billby och Bålsta. Tankar i Veddesta. Mätaren står på 30,8 mil. Det går i 12, liter 98 oktan. Förbrukning 0, 41 deciliter per mil. Hemma är det kontroll av kedjan. Jo den behöver spännas och inser jag, det är dags att byta både den och dreven både fram och bak.

8 december 13 679 mil
Nu är säsongen definitivt slut. Inser att det är en hel del att göra på Tiger. Står i garaget och antecknar i hans anteckningsbok, de fjäre i ordningen allt som jag skjutit upp sedan förra året:
– Nya däck både fram och bak. Michelin Pilot Classic.
– Byte olja och packboxar i gaffeln
– Byta kedja och drev fram och bak
– Laga lyset i varvräknaren
– Kolla om bromsbeläggen behöver bytas
– Kontrollera kopplingen. Ska nog byta fjädrar. Usch då blir det ”hårda tag”.

2023 13 679 mil

Började med att beställa däck : Bak: Michelin Road Classic 120/90-18 1st. 1.569,00 kr Fram: Michelin Road Classic 100/90-18 1st. 1.219,00 kr
Packboxar till gaffeln beställde jag redan förra året på kullager.se. Likaså olja SAE 5

Bromsbeläggen, Acke berättade 2014 när han monterat de nya oken att belägg kunde man köp på Biltema. Kikar på mina belägg och försöker läsa typbeteckningen. Inte ens med den finnar jag några motsvarande på Biltema men väl på nätet inte med den beteckningen men väl med samma mått, SBS 23-519 HF som tillverkas av Artno. Sedan ringar jag ISR och talar med Acke som har belägg hemma. Roligt att pratas vid med denna hedersman som inte har e-post. Det gillar jag.


Lämna ett svar